Hyppää sisältöön

Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin pääministerien lausunto
Pohjoismaat osoittavat solidaarisuutensa Ukrainalle: vuosi sodan alkamisesta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.2.2023 10.02
Kolumni
Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin pääministerit

Tänään on kulunut yksi vuosi siitä, kun Venäjä aloitti täysimittaisen sodan Ukrainassa. Jo 365 päivän ajan tämä epäoikeudenmukainen, mielivaltainen ja laiton hyökkäyssota on aiheuttanut käsittämätöntä kärsimystä, kuolemaa ja tuhoa tavalla, jota mantereellamme ei ole nähty toisen maailmansodan jälkeen. Miljoonat ihmiset ovat paenneet kodeistaan, perheet ovat joutuneet erilleen ja hirvittävä hyökkäys siviiliväestöä ja kriittistä infrastruktuuria vastaan satuttaa koko ajan viattomia ja haavoittuvassa asemassa olevia.

Me, kaikki Pohjoismaat, haluamme osoittaa vankkumattoman solidaarisuutemme Ukrainalle. Me tuemme sen itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä. Seisomme vankasti Ukrainan kansan tukena ja kunnioitamme sen vahvaa puolustustahtoa, sitkeyttä ja uhrauksia. Jatkamme järkkymättömästi tukeamme antamalla poliittista, sotilaallista, humanitaarista ja taloudellista apua niin kauan kuin on tarpeen, ja tuemme Ukrainaa vahvasti sen euroatlanttisissa pyrkimyksissä.  
 
Tuomitsemme Venäjän julman hyökkäyksen jyrkimmällä mahdollisella tavalla. Venäjän sota rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta ja Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjaa, ja se muodostaa suurimman uhan euroatlanttisen alueen turvallisuudelle vuosikymmeniin. Ukrainan tulee saada kokonaisvaltainen, oikeudenmukainen ja kestävä rauha YK:n peruskirjan periaatteiden mukaisesti. Vain Venäjä voi päättää sodan lopettamalla vihamielisyydet ja vetämällä joukkonsa Ukrainan alueelta. Toistamme vaatimuksemme, että Venäjään federaatio tekee tämän välittömästi. 

Rauhan tulee perustua oikeuteen ja vastuullisuuteen. Saamamme tiedot seksuaalisesta väkivallasta, kuten raiskauksista, ovat vain yksi esimerkki Venäjän joukkojen kammottavista ja systemaattisista loukkauksista kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja ihmisoikeuksia vastaan. Ihmisten, jotka on väkipakolla siirretty pois Ukrainasta, mukaan lukien lasten, on annettava palata koteihinsa. Kaikki tietoon tulleet julmuudet ja vakavat ihmisoikeusloukkaukset tulee tutkia tarkasti ja sotarikoksiin syyllistyneet tulee saattaa vastuuseen teoistaan. Rikokset eivät saa jäädä rankaisematta.

Venäjän sodalla Ukrainassa on kauaskantoisia seurauksia. Talouden vakaus ja energia- ja ruokaturva ovat vakavasti uhattuina, ja tällä on vakavia seurauksia vähiten kehittyneille maille. Vielä tärkeämpää on, että tämä on hyökkäys perustavaa laatua olevia periaatteita vastaan, joihin eurooppalainen ja koko maailman turvallisuus pohjautuvat. Kansainvälinen oikeus on puolustuksemme etulinja. Jos tämä etulinja voidaan ylittää yhdessä paikassa, turvallisuus on uhattuna kaikkialla. Venäjän jatkama hyökkäys uhkaa demokratiaa, rikkoo ihmisoikeuksia ja haastaa oikeusvaltion. Näitä perusarvoja on suojeltava. Ukrainan taistelu on meidän taistelumme. Ukrainan on voitettava. 
 

Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin pääministerit

24.2.2023