Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Sanna Marin vieraili 26. toukokuuta Kiovassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 26.5.2022 19.01
Tiedote 344/2022
Pääministeri Marin ja Ukrainan presidentti Zelenskyi Kiovassa.
Pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Kuva: Ukrainan presidentin kanslia

Pääministeri Sanna Marin vieraili torstaina 26. toukokuuta Kiovassa Ukrainan pääministerin Denys Smyhalin kutsusta. Hän tapasi vierailulla myös presidentti Volodymyr Zelenskyin sekä Ukrainan parlamentin puhemiehen Ruslan Stefanchukin.

Pääministeri Sanna Marin vieraili torstaina 26. toukokuuta Kiovassa Ukrainan pääministerin Denys Smyhalin kutsusta. Hän tapasi vierailulla myös presidentti Volodymyr Zelenskyin sekä Ukrainan parlamentin puhemiehen Ruslan Stefanchukin.

Pääministeri Marin korosti vierailulla, että Suomi ja laaja kansainvälinen yhteisö tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan, joka rikkoo räikeästi YK:n peruskirjaa, kansainvälistä oikeutta ja yhdessä sovittuja Euroopan turvallisuuden perusperiaatteita. Hän painotti tarvetta lisätä tukea Ukrainalle samalla kun edelleen laajennetaan pakotteita Venäjää vastaan.

"On tärkeää, että Euroopan unioni on yhtenäinen, päättäväinen ja rohkea Venäjän hyökkäyksen edessä", Marin toi esille.

EU:n 6. pakotepaketista keskustellaan ensi viikon Eurooppa-neuvostossa. Suomi on valmistelemassa lisätukea Ukrainalle, kuten Marin ilmoitti Varsovassa 5. toukokuuta pidetyssä tukikonferenssissa. Suomi on valmis lisäämään myös asetoimituksia Ukrainalle edelleen. Presidentti Zelenskyi kiitti Suomea päättäväisyydestä Ukrainan tukemisessa ja koko suomalaista yhteiskuntaa vahvasta ja konkreettisesta avusta ukrainalaisille. Presidentti toi esille myös tarpeen jatkaa Ukrainan tukemista asetoimituksin ja kiitti Suomen tähänastisesta avusta. Presidentti Zelenskyi vetosi Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuuden puolesta.

Keskusteluissa pääministeri Smyhalin kanssa käsiteltiin myös Ukrainan hakemusta päästä Euroopan unionin jäseneksi. Ukraina kuuluu eurooppalaiseen perheeseen ja Suomi tukee Ukrainaa sen polulla Euroopan unioniin.

"On tärkeää luoda konkreettiset askelmerkit Ukrainalle kohti Euroopan unionin jäsenyyttä", Marin sanoi vierailulla.

Pääministerit allekirjoittivat myös koulutusalan yhteistyötä koskevan raamisopimuksen.

Vierailuohjelmaan kuului käynti Irpinissä sekä Buchan kaupungissa, joissa pääministeri tutustui Venäjän aiheuttamiin tuhoihin ja kuuli paikallisten asukkaiden kuvauksia venäläissotilaiden julmuuksista. Pääministeri Marin korosti vierailullaan, että rankaisemattomuudelle ei tulla jättämään sijaa. Suomi tukee Ukrainaa sekä kansainvälistä rikostuomioistuinta syyllisten saamiseksi oikeuden eteen.

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja (viestintä ja mediasuhteet) Iida Vallin, p. 0295 160 947 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 0295 160 136, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun