Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Sanna Marin besökte Kiev den 26 maj

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.5.2022 19.01
Pressmeddelande 344/2022
Statsminister Marin och Ukrainas president Zelenskyi i Kiev.
Statsminister Sanna Marin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi. Foto: The Presidential Office of Ukraine

Statsminister Sanna Marin besökte Kiev torsdagen den 26 maj på inbjudan av Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal. Under sitt besök träffade Marin också president Volodymyr Zelenskyj och det ukrainska parlamentets talman Ruslan Stefanchuk.

Under sitt besök betonade statsminister Marin att Finland och det internationella samfundet fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina, som grovt bryter mot FN-stadgan, internationell rätt och de gemensamt överenskomna grundläggande principerna för säkerheten i Europa. Hon betonade behovet av att öka stödet till Ukraina samtidigt som sanktionerna mot Ryssland utvidgas ytterligare.

”Det är viktigt att Europeiska unionen står enig, beslutsam och modig inför det ryska angreppet”, framhöll Marin.

EU:s sjätte sanktionspaket diskuteras vid Europeiska rådets möte nästa vecka. Finland håller på att bereda tilläggsstöd till Ukraina, vilket Marin meddelade under en stödkonferens i Warszawa den 5 maj. Finland är också redo att öka vapenleveranserna till Ukraina. President Zelenskyj tackade Finland för landets orubbliga stöd till Ukraina och hela det finländska samhället för ett starkt och konkret bistånd till ukrainska medborgare. Presidenten lyfte också fram behovet av att fortsätta stödja Ukraina med vapenleveranser och tackade Finland för den hjälp som hittills getts. President Zelenskyj vädjade för Ukrainas EU-medlemskap.

I diskussionerna med premiärminister Sjmyhal behandlades också frågan om Ukrainas ansökan om medlemskap i Europeiska unionen. Ukraina hör till den europeiska familjen och Finland stöder Ukraina på dess väg mot Europeiska unionen.

”Det är viktigt att skapa konkreta stegmärken för Ukraina när det gäller landets väg mot ett medlemskap i Europeiska unionen”, sade Marin under sitt besök.

Statsministern och premiärministern undertecknade också ett ramavtal om samarbete inom utbildningssektorn.

I besöksprogrammet ingick ett besök i städerna Irpin och Butja där statsministern bekantade sig med de skador som Ryssland orsakat och hörde lokala invånares beskrivningar av de ryska soldaternas grymheter. Under sitt besök betonade statsminister Marin att det inte kommer att lämnas rum för strafflöshet. Finland stöder Ukraina och Internationella brottmålsdomstolen när de gäller att ställa de skyldiga inför rätta.

Ytterligare information: Iida Vallin, statsministerns specialmedarbetare (kommunikation och medierelationer), tfn 0295 160 947, och Päivi Paasikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 0295 160136, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen