Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Suomen hallitus tapasi Euroopan parlamentin johtoa Helsingissä: Ilmasto ja eurooppalaiset arvot keskiössä

EU2019FIValtioneuvoston viestintäosasto 6.9.2019 10.53
Tiedote 439

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli ja parlamentin poliittisen ryhmien puheenjohtajat tapasivat pääministeri Antti Rinteen ja Suomen hallituksen Helsingissä 6. syyskuuta.

Tapaamisen pääaiheita olivat kestävä kasvu, ilmasto ja monivuotinen rahoituskehys.

Suomen EU-puheenjohtajakauden painopisteiden lisäksi tapaamisessa keskusteltiin neuvoston ja parlamentin välisestä yhteistyöstä.

”Suomi haluaa viedä eteenpäin rakentavaa ja läheistä yhteistyötä Euroopan parlamentin kanssa. Kävin heinäkuussa esittelemässä EU-puheenjohtajakauden painopisteitä parlamentille ja tänään jatkoimme keskustelua. Oli ilo huomata, että meillä on yhteinen näkemys monista avainkysymyksistä, jotka ovat tärkeitä Euroopan tulevaisuudelle”, pääministeri Rinne sanoo.

Ilmasto ja kestävä kasvu Suomen painopisteitä

Hallitus ja Euroopan parlamentin johto keskustelivat työistunnossaan ilmastonmuutoksen hillinnästä ja kestävästä kasvusta. Suomen tavoitteena on mahdollistaa EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategian keskeisten elementtien määrittäminen Eurooppa-neuvostossa vuoden loppuun mennessä. Ilmastoa käsitellään useissa eri neuvostoissa ja epävirallisissa ministerikokouksissa.

”EU:n ilmastopolitiikan tulee luoda toivoa ja näkymiä tulevaisuuteen eurooppalaisille ihmisille. Haluamme, että EU ottaa roolin globaalina ilmastojohtajana ja suunnannäyttäjänä. Se edellyttää sitoutumista hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. On hienoa, että myös Euroopan parlamentti tukee laajasti ilmastotavoitteitamme”, pääministeri Rinne korostaa.

Ilmastopolitiikkaa tukee myös se, että Suomi edistää puheenjohtajakaudella kasvustrategiaa, jonka tavoitteena on kilpailukykyinen, sosiaalisesti yhtenäinen ilmastoneutraali Eurooppa. Suomen johdolla valmistellaan neuvoston pääviestit kestävän kasvun kokonaisuudesta pohjaksi uuden komission työlle.

EU:n rahoituskehys ja yhteiset arvot esillä keskusteluissa

Työistunnossa oli esillä myös EU:n monivuotinen rahoituskehys. Suomen tavoitteena on saattaa neuvoston neuvottelut monivuotisesta rahoituskehyksestä valmiiksi Eurooppa-neuvoston käsittelyä varten.

Pääministeri Rinteen isännöimällä lounaalla keskustelunaiheena on yhteiset arvot. EU:ssa on vireillä useita oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen vahvistamiseen liittyviä toimia, joita Suomi on sitoutunut viemään eteenpäin puheenjohtajakaudellaan.

”Eurooppalaisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen puolustaminen tarkoittaa yksinkertaisesti kansalaisten ja heidän hyvinvointinsa turvaamista. On tehtävä selväksi, että EU:ssa on demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen loukkauksille nollatoleranssi. Tästä me päättäjinä olemme vastuussa, ja sitä meiltä myös odotetaan”, pääministeri Rinne painottaa.

Parlamentin puheenjohtajakokouksen (Conference of Presidents) vierailu alkoi jo torstaina 5. syyskuuta yleisötilaisuudella kirjasto Oodissa. Lisäksi ohjelmaan kuului vierailu eduskunnassa.

Puheenjohtajakokous koostuu parlamentin puhemiehestä ja poliittisten ryhmien puheenjohtajista. Puheenjohtajakokous päättää parlamentin työn järjestämisestä ja suhteista toisten toimielinten kanssa. Se vierailee perinteisesti EU:n puheenjohtajamaassa puheenjohtajakauden aikana. Suomi toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana 1.7.–31.12.2019.
 

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 4685949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995, erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus, p. 050 477 7362, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Valokuvia Flickr-kuvapalvelussa  
Tiedotustilaisuuden tallenne
Suomen puheenjohtajaohjelma

Aino-Kaisa Pekonen Anna-Maja Henriksson Annika Saarikko Antti Kaikkonen Antti Rinne Hanna Kosonen Jari Leppä Katri Kulmuni Krista Kiuru Krista Mikkonen Li Andersson Maria Ohisalo Mika Lintilä Pekka Haavisto Sanna Marin Sirpa Paatero Thomas Blomqvist Timo Harakka Tytti Tuppurainen Ville Skinnari
Sivun alkuun