Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomen satavuotiasta hallitusmuotoa juhlitaan tapahtumin ja avoimin ovin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.9.2019 11.57
Tiedote

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto täyttää tänä vuonna sata vuotta. Vuonna 1919 vahvistettu hallitusmuoto on suomalaisen kansanvallan perusta ja tärkeä osa maamme itsenäistymisen alkuvaiheita. Merkkivuotta on muistettu vuoden aikana eri tavoin ja juhlinta huipentuu syyskuun puolivälissä.

Sata vuotta sitten vahvistettu tasavaltainen hallitusmuoto sekä aiemmin vahvistetut valtiopäiväjärjestys, vaalilaki ja kunnallisvaalilaki ovat ohjanneet suomalaisen yhteiskunnan rakentumista sekä Suomen kehittymistä nykyaikaiseksi oikeusvaltioksi. Syyskuun toisella viikolla merkkivuotta juhlitaan erilaisin tapahtumin ja valtionhallinnon avoimin ovin.

Hallitusmuodon 100-vuotisjuhla eduskunnassa

Hallitusmuodon 100-vuotisjuhlatilaisuus järjestetään eduskunnan täysistuntosalissa tiistaina 10.9.2019 klo 12. Tilaisuudessa puhuvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja pääministeri Antti Rinne. YLE televisioi tapahtuman.

Avoimien ovien tapahtumia

Presidentinlinnassa, Eduskuntatalossa, Valtioneuvoston linnassa ja Säätytalossa vietetään avoimien ovien päiviä satavuotiaan hallitusmuodon kunniaksi 12.–14. syyskuuta 2019. Yleisö voi tutustua merkittävimpiin hallintorakennuksiimme seuraavasti:

  • Presidentinlinna torstaina–lauantaina 12.–14.9. klo 10–15
  • Eduskuntatalo perjantaina 13.9. klo 14–19
  • Valtioneuvoston linna ja Säätytalo lauantaina 14.9. klo 10–15 

Myös pääministeri Antti Rinne osallistuu avoimien ovien päivään 14.9. ja on yleisön tavattavissa Valtioneuvoston linnassa osan päivästä.

Lauantaina 14.9. Helsingin Kauppatorilla tarjotaan avoimien ovien päivän torikahvit klo 10–15. Kahvin lomassa voi nauttia musiikista sekä lyhyistä Hallitusmuoto 100 -teemaa käsittelevistä puheenvuoroista ja keskusteluista. Puheenvuoroja pitävät ja keskusteluissa on mukana historioitsijoita, kansanedustajia ja ministereitä. Torikahvien tarkempi ohjelma julkaistaan valtioneuvoston kanslian sivuilla.

Merkkivuoden muita tapahtumia

Tiistaina 10.9.

Kansallisarkistossa avautuu Hallitusmuoto 100 vuotta -näyttely, joka esittelee asiakirjoin, esinein ja valokuvin tasavaltaisen Suomen vaiheita ja presidentti-instituutiotamme. Perjantaina 13.9. ja lauantaina 14.9. näyttelyn suunnitelleet emeritusprofessori Timo Soikkanen ja professori Vesa Vares esittelevät näyttelyä. Näyttely on avoinna molempina päivinä klo 9–16.

Perjantaina 13.9.

Hallitusmuoto 100 vuotta -juhlaseminaari klo 9.30–12.00 Säätytalossa. Seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa vn.fi/live.

Koululaisten perustuslakipäivä klo 12.45–15.30 Säätytalossa. Iltapäivän opetukselliseen ohjelmaan osallistuu yli 250 9-luokkalaista eri puolilta Suomea.

Sunnuntaina 15.9.

Kansallismuseon Presidenttipäivässä klo 10–18. kuljetaan aamupäivällä presidenttien jalanjäljissä opastetuilla kävelyretkillä Tokoinrannasta, Senaatintorilta, Ritarihuoneelta tai Tavastialta kohti Kansallismuseota. Iltapäivällä museon auditoriossa kuullaan asiantuntijoiden tietoiskuja klo 13-17. Kävelykierroksille toivotaan ennakkoilmoittautumista rajatun osallistujamäärän takia.

Lisätietoa avoimien ovien kohteista ja saapumisesta

Presidentinlinna

Presidentinlinna on valmistunut vuonna 1820 alun perin kauppiastaloksi. Pehr Granstedtin suunnittelema rakennus muutettiin keisarilliseksi palatsiksi mm. arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnitelmien pohjalta vuosina 1840-45. Nykyisessä käytössään Presidentinlinna on ollut vuodesta 1919. Rakennuksessa sijaitsevat tasavallan presidentin työ- ja edustustilat sekä tasavallan presidentin kanslian toimitilat.

Lisätietoa Presidentinlinnan avoimista ovista

Eduskuntatalo

Arkkitehti Johan Sigfrid Sirénin suunnittelema Eduskuntatalo valmistui Arkadianmäelle vuonna 1931 ja edustaa 1920-luvun klassismia. Itsenäisyyden ja kansanvallan monumentiksi rakennetussa Eduskuntatalossa rakennustaide, taideteollisuus, taidekäsityö ja kuvataide muodostavat arkkitehtuurin saneleman kokonaisuuden.

Eduskunnan avoimen ovet perjantaina 13. syyskuuta 2019: Eduskuntatalon vierailijasisäänkäynti avataan klo 14 ja suljetaan klo 18.15. Sisäänpääsyssä on syytä varautua jonottamiseen. Tapahtuma päättyy klo 19.

Vieraat voivat tutustua omaan tahtiin Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan henkilökunnan opastuksella. Kierroksella on huomioitu esteetöntä liikkumista tarvitsevat vieraat. Politiikan torilla vieraat tapaavat kansanedustajia, ja heille esitellään eduskuntaryhmien työskentelyä. Eduskuntatalon kahvilassa on kahvitarjoilu vierailijoille.

Lisätietoa Eduskuntatalon avoimista ovista

Valtioneuvoston linna

Tutustumiskierros johdattaa yleisön arkkitehti Carl Ludwig Engelin suunnitteleman rakennuksen historialliseen tunnelmaan. Reitillä nähdään muun muassa linnan portaikko, jonka toisen kerroksen tasanteella Eugen Schauman ampui kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin vuonna 1904. Lisäksi vieraat pääsevät tutustumaan valtioneuvoston istuntosaliin ja tasavallan presidentin esittelysaliin.

Säätytalo

Arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnittelema Säätytalo rakennettiin vuosina 1888–1890 ja edustaa tyyliltään uusrenessanssia. Nykyisin valtioneuvoston edustustilana toimivassa arvorakennuksessa järjestetään vuosittain satoja tilaisuuksia ja kokouksia.

Lisätietoa Valtioneuvoston linnan ja Säätytalon avoimista ovista

Lisätietoja:

Tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen
p. 029 516 0220, [email protected]

Viestintäasiantuntija Aapo Riihimäki
p. 050 471 3020, [email protected]
Valtioneuvoston kanslia

Tiedottaja Matti Porre
p. 040 515 2800, [email protected]
Tasavallan presidentin kanslia

Apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg
p. 050 549 0436
Eduskunta

 
Sivun alkuun