Hyppää sisältöön

Valtiosihteerityöryhmä arvioimaan Postin roolia julkisten palveluiden tuottamisessa valtakunnallisesti

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.1.2020 9.34
Tiedote

Valtioneuvoston kanslia on asettanut 14.1.2020 ministeriöiden välisen valtiosihteerityöryhmän arvioimaan Posti Group Oyj:n roolia osallistua laajasti ja markkinaehtoisesti julkisten palvelujen valtakunnalliseen tuottamiseen. Työryhmä asetettiin uudelleen hallitusvaihdoksen johdosta. Työryhmän puheenjohtaja toimii eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen valtiosihteeri Olli Koski.

Työryhmän keskeinen tehtävä on hallitusohjelman mukaisesti selvittää kokonaisvaltaisesti vaihtoehtoja postin ja sanomalehtien jakelun turvaamiseksi koko maassa moniäänisen tiedonvälityksen varmistamiseksi. Lisäksi työryhmä selvittää keinoja turvata postinjakelu harvaan asutuilla alueilla sekä saaristossa saaristolain mukaisesti.

Työryhmä kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

  • Yleispalveluvelvoitteen hoitamisen kustannustehokkuus ja tämän mahdollistavat toimintamallit.
  • Mahdollisuudet yhteistyöhön muiden yksityisten, valtion toimijoiden ja ministeriöiden kanssa.
  • Postimarkkinan muutoksesta johtuvat tarpeet postilainsäädännön uudistukseen.

Työryhmän työn odotetaan valmistuvan 30.4.2020 mennessä.

 ”Postin ympärillä on ollut sekä liiketoiminnallisesti että yhteiskunnallisesti paljon keskustelua. Nyt toivonkin, että työryhmä saa rauhassa kartoittaa tilannetta ja odotan konkreettisia keskustelunavauksia huhtikuun lopussa”, toteaa työryhmän asettanut eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppurainen.

Työryhmän odotetaan käsittelevän palveluiden organisointiin liittyviä yhteistyömalleja ja - rakenteita. Niiden mahdolliset vaikutukset Posti Oyj:n omistusrakenteisiin eivät kuitenkaan kuulu työryhmän tehtäviin.

Lisätietoja: Työryhmän puheenjohtaja, eurooppa- ja omistajaohjausministerin valtiosihteeri Olli Koski, 029 516 0031