Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Kuntien alijäämän kattamiskauden pidentäminen ja vapaaehtoisten kuntaliitosten avustus lausunnoille

Valtiovarainministeriö 18.8.2020 8.59
Tiedote

Kuntalakiin ehdotetaan väliaikaista muutosta kuntien alijäämän kattamiskauden pidentämiseksi. Kuntarakennelakiin suunnitelluilla muutoksilla vapaaehtoisesti yhdistyvät kunnat voivat saada harkinnanvaraista yhdistymisavustusta. Esityksistä voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta viimeistään 11.9.2020.

Kuntalain väliaikaisen muutoksen myötä kunta tai kuntayhtymä voi hakea valtiovarainministeriöltä pidennystä alijäämän kattamiskaudelle, jos alijäämän kattaminen määräajassa on vaikeutunut koronavirusepidemian vuoksi. Esityksen tavoitteena on tasoittaa koronaepidemian vaikutuksia kuntatalouteen ja parantaa kuntien mahdollisuuksia sopeuttaa talouttaan epidemiasta seuranneiden talousvaikeuksien vuoksi. Muutokset on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian ja ne on tarkoitettu määräaikaisiksi. 

Kuntarakennelakiin ehdotetaan harkinnanvaraista yhdistymisavustusta. Avustusta voi hakea kahdesta tai useammasta kunnasta muodostunut, vapaaehtoisesti yhdistynyt uusi kunta. Lisäksi ehdotetaan, että uusi kunta voi saada korvausta mahdollisesta valtionosuuksien vähenemisestä. 

Muutosten tarkoituksena on poistaa kuntien vapaaehtoisten yhdistymisten taloudellisia esteitä ja edistää elinvoimaisen ja toimintakykyisen kuntarakenteen muodostumista hallitusohjelman mukaisesti.  Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2021, jolloin tukea voidaan myöntää vuoden 2022 alusta voimaan tuleviin kuntien yhdistymisiin.

”Olen tyytyväinen, että esitys vapaaehtoisten kuntaliitosten harkinnanvaraisesta tuesta on saatu liikkeelle. Tilanne, jossa tuetaan vain sellaisia liitoksia, joissa on mukana kriisikunta, ei ole kannustava eikä toteuta hallitusohjelman henkeä elinvoimaisesta kuntarakenteesta”, kuntaministeri Sirpa Paatero toteaa.

”Alijäämän kattamisen pidentämisestä kunnat saavat puolestaan helpotusta koronakriisin aiheuttamissa taloudellisissa haasteissa. Pidempi alijäämän kattamisjakso tarpeen mukaan antaa kunnille paremmat mahdollisuudet niiden perustehtävän hoitamiseen eli peruspalvelujen järjestämisen yhdenvertaisesti kuntalaisilleen”, ministeri Paatero jatkaa.

Lisätietoja

Kuntalain väliaikaista muuttamista koskeva esitys 
hallitusneuvos Mervi Kuittinen, puh 0295 530 445, mervi.kuittinen(at)vm.fi 
neuvotteleva virkamies Pasi Leppänen, puh. 02955 30564, pasi.leppanen(at)vm.fi 

Kuntarakennelakia koskeva esitys
hallitusneuvos Minna-Marja Jokinen, puh. 02955 30018, minna-marja.jokinen(at)vm.fi 
neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa, puh. 02955 30027, anu.hernesmaa(at)vm.fi

Hallintopolitiikka Kunta-asiat Sirpa Paatero
Palaa sivun alkuun