Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin vuosikokoukset
Ministeri Mika Lintilä Washingtoniin

Valtiovarainministeriö 15.10.2019 10.15
Tiedote

Valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa maailmantalouden tilaa ja kansainvälisen kaupan vaikutusta kehittyviin maihin, kun Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Maailmanpankki pitävät vuosikokouksensa Washingtonissa. Valtiovarainministeri Mika Lintilä osallistuu kokouksiin 16.–19. lokakuuta.

Suomella on kokouksissa näkyvä rooli, sillä ministeri Lintilä edustaa Pohjoismaiden ja Baltian vaalipiiriä kansainvälisessä valuutta- ja rahoituskomiteassa, joka ohjaa IMF:n toimintaa. Pääaiheena komiteassa on maailmantalouden tila ja näkymät. IMF julkistaa talousennusteensa tiistaina 15. lokakuuta.

Valuutta- ja rahoituskomiteassa keskustellaan myös siitä, miten IMF:lle turvataan riittävät resurssit.

Suomi mukana G20-ryhmän kokouksissa

Ministeri Lintilä osallistuu Washingtonissa maailman talousmahtien G20-kokouksiin EU-puheenjohtajamaan edustajana.

Valtiovarainministerit keskustelevat muun muassa Afrikka-aloitteesta, jonka tavoitteena on lisätä yksityisiä investointeja Afrikassa. Muita aiheita ovat kryptovaluutat ja kansainvälinen verotus.

Ilmastokoalitio laajenee nopeasti

Vuosikokousten yhteydessä järjestetään valtiovarainministerien ilmastokoalition toinen ministeritason kokous. Koalition jäsenmäärä on kasvanut nopeasti: mukana on jo 43 maata eri puolilta maailmaa. Suomi toimii koalition puheenjohtajana yhdessä Chilen kanssa.

Ministerit käsittelevät ilmastokoalition työohjelmaa, joka pureutuu muun muassa hiilipäästöjen hinnoitteluun ja rahoitusmarkkinoiden kehittämiseen. Työohjelma julkistetaan virallisesti 9. joulukuuta Santiagon ilmastokokouksen yhteydessä.

IMF:n ja Maailmanpankin yhteisen kehityskomitean pääaiheena on Maailmanpankin kehitysraportti, joka käsittelee globaaleja arvoketjuja ja kansainvälisen kaupan vaikutusta kehittyviin maihin. Lisäksi ministerit keskustelevat talouskasvun ja työllisyyden yhteydestä, inhimillisen pääoman ohjelmasta ja Kansainvälisen kehitysjärjestön äänivaltauudistuksesta.

IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokousten sivut (englanniksi)

Ilmastokoalition sivut (englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Niina Nurkkala, puh. 050 347 2661, niina.nurkkala(at)vm.fi

Mika Lintilä Talouspolitiikka
Palaa sivun alkuun