Hyppää sisältöön

OECD selvittää kansalaispaneelin avulla kansalaisten näkemyksiä ja ratkaisuehdotuksia sananvapauden turvaamiseksi Suomessa 

oikeusministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2020 14.27
Tiedote

Kansalaispaneeli on osa OECD:n käynnissä olevaa arviointia Suomen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten vahvistamisesta sekä kansalaisten mahdollisuuksista osallistua julkiseen päätöksentekoon Suomessa. Åbo Akademin Yhteiskuntatieteen tutkimuslaitos (Samforsk) toteuttaa puntaroivan kansalaispaneelin valtiovarainministeriön ja oikeusministeriön toimeksiannosta. 

Kansalaispaneelissa selvitetään osallistujien näkemyksiä siihen, millaisilla toimilla julkisissa tehtävissä olevia henkilöitä voidaan suojata vihapuheelta, ja turvata henkilöiden vapaa mielipiteen ilmaisu. Julkisissa viroissa ja tehtävissä toimivat henkilöt, kuten toimittajat, tutkijat, virkahenkilöt, poliisit, tuomarit, poliitikot ja kansalaisaktivistit kohtaavat enenevässä määrin uhkailua ja häirintää työssään. Niin sanottu maalittaminen voi estää henkilöitä hoitamasta työtään ja esittämästä mielipiteitään. 

Kansalaispaneelin osallistujat edustavat eri väestöryhmiä eri puolilta maata

Kansalaispaneeli järjestetään helmikuussa 2021 ja siihen kutsutaan satunnaisotoksella joukko suomalaisia eri puolelta maata. Kansalaispaneelin osallistujat perehtyvät huolellisesti aiheeseen, keskustelevat siitä eri näkökulmista ja työstävät julkilausuman, jotka luovutetaan valtiovarainministeriölle ja kuntaministeri Sirpa Paaterolle. Kansalaispaneelin tuloksia hyödynnetään OECD:n arvioinnin lisäksi myös muussa ministeriöiden valmistelutyössä.

Lisätiedot:  

valtiovarainministeriö: 

Katju Holkeri, finanssineuvos, p. 0407649880, katju.holkeri(at)vm.fi 

Tuomas Parkkari, opetusneuvos, p. 02953 30244, tuomas.parkkari(at)vm.fi

oikeusministeriö:

Niklas Willhelmsson, yksikön päällikkö, p. 02951 50348, niklas.wilhelmsson(at)om.fi
 

Hallintopolitiikka Valtiovarainministeriö