Hyppää sisältöön

Suomi allekirjoitti julistuksen hyvästä julkisesta hallinnosta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2024 10.46
Tiedote
EU:n lippuja liehumassa Brysselissä

Helmikuun lopulla Suomi ja 28 Euroopan maata allekirjoitti Gentin julistuksen. Julistus korostaa hyvän hallinnon merkitystä kansalaisille ja yrityksille. Maat haluavat yhdessä uudistaa julkista hallintoa ja sen palveluita oikeudenmukaisiksi ja luottamusta vahvistaviksi. Samalla tarkoitus on keventää hallinnollista taakkaa.

Gentin julistus nostaa vahvasti esille virkamiesten uudistuvan roolin, digitalisaation ja tekoälyn sekä luotettavaan tietoon perustuvan päätöksenteon uudistuvassa julkisessa hallinnossa. Julkisella hallinnolla on yhä keskeisempi rooli kriisitilanteissa. Sen on yhtä aikaa kyettävä nopeaan muutokseen ja luotava turvallisuutta, vakautta ja luottamusta. On tärkeää vahvistaa demokratiaa. Lisäksi on varmistettava, että julkisen sektorit työpaikat ovat houkuttelevia myös tulevaisuuden työntekijöille. Tässä Euroopan keskushallinnoissa työskentelevillä noin yhdeksällä miljoonalla virkamiehellä on suuri vastuu.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen korostaa luotettavan ja toimivan julkisen hallinnon merkitystä. ”Julkisen hallinnon on oltava lähellä kansalaisiaan. On hienoa, että Belgia on puheenjohtajamaana halunnut vahvistaa EU-maiden yhteistyötä julkisen hallinnon uudistamisessa. Julistus nostaa esille luottamuksen vahvistamisen ja julkisen hallinnon roolin Euroopan vakauden ja demokratian edistäjänä. Suomi pitää tärkeänä oikeudenmukaisuuden ja hyvän hallinnon parhaiden käytäntöjen viemistä eteenpäin myös kansainvälisesti."  

Julistus allekirjoitettiin hallintoministerikokouksessa, jonka järjesti EU-puheenjohtajamaana parhaillaan toimiva Belgia. Suomea kokouksessa edusti ylijohtaja Juha Sarkio. Gentin julistuksen allekirjoittivat kaikki EU-maat, Norja ja Montenegro. Julkilausuman allekirjoittivat myös budjetista ja hallinnosta vastaava komissaari Johannes Hahn sekä koheesio- ja uudistusasioista vastaava komissaari Elisa Ferreira.

Lisätietoja:
Ylijohtaja Juha Sarkio, puh. 0295 530 031, juha.sarkio(at)gov.fi

Sivun alkuun