Hoppa till innehåll

Finland undertecknade deklarationen om god offentlig förvaltning

finansministeriet
Utgivningsdatum 11.3.2024 10.46
Pressmeddelande
EU flaggor

Vid förvaltningsministermötet i slutet av februari undertecknade Finland och 29 europeiska länder Gentdeklarationen. Deklarationen betonar den goda förvaltningens betydelse för människor och företag. Länderna vill tillsammans reformera den offentliga förvaltningen och dess tjänster så att de är rättvisa och stärker förtroendet. Samtidigt är avsikten att minska den administrativa bördan.

Gent-deklarationen lyfter starkt fram tjänstemännens förnyade roll, digitalisering och artificiell intelligens samt beslutsfattande som baserar sig på tillförlitlig information inom den förnyade offentliga förvaltningen. Den offentliga förvaltningen spelar en allt viktigare roll i krissituationer. Den måste vara beredd på snabba förändringar samtidigt som man skapar trygghet, stabilitet och förtroende. Förstärkning av demokratin är också viktig, och den offentliga förvaltningen måste vara en attraktiv arbetsplats även för framtida generationer. De ca nio miljoner tjänstemän som arbetar inom den europeiska centralförvaltningen har ett stort ansvar för detta.

Minister Anna-Kaisa Ikonen betonar viktigheten av en pålitlig och välfungerande offentlig förvaltning: ”Den offentliga förvaltningen bör vara nära människorna. Det är fint att Belgien i egenskap av ordförande velat stärka EU-samarbetet i fråga om reformeringen av den offentliga förvaltningen. Deklarationen lyfter fram stärkandet av förtroendet och den offentliga förvaltningens roll när det gäller att främja stabilitet och demokrati i Europa. Finland betraktar det som viktigt att rättvisa och bästa praxis inom god förvaltning kan främjas på internationell plan”.

Mötet ordnades av Belgien, som också är EU-ordförande som bäst. Följande länder undertecknande Gent-deklarationen. Nederländerna, Belgien, Bulgarien, Spanien, Irland, Österrike, Grekland, Kroatien, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Montenegro, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Tyskland, Slovenien, Slovakien, Finland, Frankrike, Sverige, Danmark, Tjeckien, Ungern och Estland. Uttalandet undertecknades dessutom av kommissionär Johannes Hahn som svarar för budgeten och förvaltningen och av kommissionär Elisa Ferrara som svarar för sammanhållningspolitik och reformer.

Mer information: 

Juha Sarkio, överdirektör, tfn 02955 30031, juha.sarkio(at)gov.fi

Tillbaka till toppen