Hyppää sisältöön

Suomi päivittää elpymissuunnitelmaansa – muutokset varmistavat EU-rahoitusta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2024 11.51
Tiedote
Suomen kestävän kasvun ohjelma.

Elpymis- ja palautumissuunnitelman muutokset liittyvät energiainvestointeihin, työllisyystoimiin ja määräaikoihin. Valtioneuvosto hyväksyi torstaina 16. toukokuuta Suomen ehdotuksen suunnitelman päivitykseksi.

Suomi päivittää suunnitelmaansa, koska joidenkin tavoitteiden ja välitavoitteiden saavuttaminen ei ole enää todennäköistä. Jos Suomi ei saavuttaisi tavoitteita ja välitavoitteita, osa EU-rahoituksesta jäisi saamatta.

Suomi ehdottaa muutoksia 16 toimenpiteeseen. Keskeisimmät muutosehdotukset jakautuvat neljään ryhmään:

  • Energiainvestoinnit: rahoitettavien hankkeiden loppuun saattaminen määritellään muilla keinoilla kuin rahoituspäätöksiin sidotulla rahasummalla. 
  • Viivästykset: määräaikoja lykätään.
  • Työllisyystoimet: Työkanava Oy:lle tarkoitettu rahoitus siirretään muihin toimiin, jotka ajavat samoja ylemmän tason tavoitteita.
  • Ahvenanmaa: määräaikoja lykätään ja osa aurinkoenergiainvestointien rahoituksesta suunnataan tuulivoimahankkeeseen.

Komissio arvioi, neuvosto hyväksyy

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina 16. toukokuuta Suomen ehdotuksen elpymis- ja palautumissuunnitelman päivitykseksi. Valtiovarainministeriö lähettää ehdotuksen EU:lle ja jatkaa keskusteluja Euroopan komission kanssa. Seuraavaksi komissio arvioi päivityksen, ja lopullisesti sen hyväksyy EU:n neuvosto.

Elpymis- ja palautumissuunnitelma on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, joka vauhdittaa uudistuksia ja investointeja. Ohjelman rahoitus tulee pääosin EU:n elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Lisätietoja:
Finanssineuvos Laura Vartia, puh. 02955 30228, laura.vartia(at)gov.fi
Finanssiasiantuntija Elina Rauvala, 02955 30089, elina.rauvala(at)gov.fi

Euroopan unionin rahoittama - Next Generation EU.