Hoppa till innehåll

Finland uppdaterar sin återhämtningsplan – ändringarna säkerställer EU-finansieringen

finansministeriet
Utgivningsdatum 16.5.2024 11.51
Pressmeddelande
Finlands programm för hållbar tillväxt.

Ändringarna i planen för återhämtning och resiliens hänför sig till energiinvesteringar, sysselsättningsåtgärder och tidsfrister. Statsrådet antog Finlands uppdaterade plan för återhämtning och resiliens torsdagen den 16 maj.

Finland uppdaterar sin plan eftersom det inte längre är sannolikt att vissa mål och delmål kommer att uppnås. Om Finland inte uppnår målen och delmålen kommer man att gå miste om en del av EU-finansieringen.

Finland föreslår ändringar i 16 åtgärder. De viktigaste ändringsförslagen är indelade i fyra grupper:

  • Investeringar i energi: slutförandet av projekt som finansieras fastställs på andra sätt än med det belopp som avsatts för finansieringsbeslut. 
  • Förseningar: tidsfristerna skjuts upp.
  • Sysselsättningsåtgärder: Den finansiering som är avsedd för Jobbkanalen Ab överförs till andra åtgärder som främjar samma mål på högre nivå.
  • Åland: tidsfristerna skjuts upp och en del av finansieringen av investeringar i solenergi riktas till vindkraftsprojekt.

Kommissionen utvärderar och rådet godkänner planen

Statsrådet antog torsdagen den 16 maj Finlands uppdaterade plan för återhämtning och resiliens. Finansministeriet sänder förslaget till EU och fortsätter diskussionen med Europeiska kommissionen. Till näst utvärderar kommissionen uppdateringen och till sist godkänner Europeiska unionens råd den uppdaterade planen.

Planen för återhämtning och resiliens är en del av Finlands program för hållbar tillväxt som ska påskynda reformer och investeringar. Programmet finansieras huvudsakligen med medel från EU:s återhämtningsinstrument NextGenerationEU.

Mer information:
Laura Vartia, finansråd, tfn 02955 30228, laura.vartia(at)gov.fi
Elina Rauvala, finansexpert, 02955 30089, elina.rauvala(at)gov.fi

Finansieras av Europeiska unionen - Next Generation EU.