Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeri Riikka Purra:
Suomi välttää EU:n liiallisen alijäämän menettelyn – huhtikuun lisäsäästöt ratkaisevia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2024 13.12
Tiedote

Euroopan komission mukaan Suomi täyttää EU-kriteerin julkisen talouden alijäämälle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Suomi ei joudu tänä vuonna liiallisen alijäämän menettelyyn, sanoo valtiovarainministeri Riikka Purra.

”Olemme tietenkin tyytyväisiä, että Suomi välttää menettelyn”, ministeri Purra sanoo.

Komissio piti alijäämäviitearvon ylitystä vähäisenä ja väliaikaisena, mikä tarkoittaa, että alijäämäkriteeri täyttyy.

”Ilman hallituksen huhtikuussa päättämiä toimia ylitys ei olisi ollut vähäinen ja väliaikainen. Kehysriihen lisäsäästöt olivat siis tässä ratkaisevia, Purra korostaa. 

”Hallitus halusi välttää alijäämämenettelyn. Keskustelin asiasta helmikuussa komission johtavan varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin kanssa. Komission viesti tässä keskustelussa oli, että jos Suomi haluaa välttää menettely, alijäämän tulisi tänä vuonna pysyä alle 3,5 prosentissa ja painua komission ennusteen mukaan alle 3 prosentin ensi vuonna.”

”Tähän pääsemiseksi teimme vaikeita päätöksiä huhtikuussa. Nyt voimme olla tyytyväisiä siihen, että olemme välttäneet alijäämämenettelyn ainakin tällä kertaa.”

”Komissio tekee jälkikäteisarvioinnin tästä vuodesta ensi keväänä toteumatietojen perusteella. On liian aikaista arvioida, mitä silloin tapahtuu.” 

Tavoitteena turvata hyvinvointiyhteiskunta

Purra muistuttaa, että julkista taloutta ei kuitenkaan korjata komission takia tai EU:n pelossa. 

”Teemme vaikeita päätöksiä ja vastuullista politiikkaa, jotta kykenisimme tulevaisuudessakin turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan. Vanhalla menolla näin ei ollut, sillä tulot ja menot ovat yhä pahemmin epätasapainossa ja velka vain kasvaa. Toivon, että kansalaiset ymmärtävät, että vanhaa menoa ei voi jatkaa, vaikka jotkut poliitikot siihen kovasti haluavat edelleen kannustaa.” 

Lisätietoja:
Ministerin erityisavustaja Ilkka Janhunen, puh. 0295 160 099, ilkka.janhunen(at)gov.fi