Hoppa till innehåll

Finansminister Riikka Purra:
Finland undviker EU:s underskottsförfarande – extra sparåtgärder i april avgörande

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.6.2024 13.12 | Publicerad på svenska 19.6.2024 kl. 14.27
Pressmeddelande

Enligt Europeiska kommissionen uppfyller Finland EU-kriterierna för underskott i de offentliga finanserna. I praktiken innebär detta att det inte blir något underskottsförfarande för Finlands del i år, säger finansminister Riikka Purra.

”Vi är naturligtvis nöjda att Finland undviker förfarandet”, säger minister Purra.

Kommissionen ansåg att referensvärdet för underskott överskrids med liten och tillfällig marginal, vilket innebär att underskottskriteriet uppfylls.

”Utan de åtgärder som regeringen beslutade om i april skulle marginalen inte ha varit liten eller tillfällig. De extra sparåtgärder vi beslutade om vid ramförhandlingarna var alltså avgörande”, betonar Purra. 

"Regeringen ville undvika underskottsförfarandet. Jag diskuterade frågan med kommissionens verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis i februari. Kommissionens budskap var att om Finland vill undvika förfarandet måste underskottet ligga under 3,5 procent i år och enligt kommissionens prognos underskrida 3 procent nästa år.”

”För att nå detta mål fattade vi svåra beslut i april. Nu kan vi vara nöjda att vi åtminstone denna gång har undvikit underskottsförfarandet.”

”Kommissionen gör under våren en efterhandsbedömning om detta år utifrån uppgifter om utfallet. Det är för tidigt att bedöma vad som händer då.” 

Målet är att trygga välfärdssamhället

Purra påpekar att de offentliga finanserna dock inte åtgärdas för kommissionens skull eller av rädsla för EU. 

”Vi fattar svåra beslut och för en ansvarsfull politik för att vi också i framtiden ska kunna trygga välfärdssamhället. Om vi hade fortsatt som hittills skulle det inte ha varit så, eftersom inkomster och utgifter är i allt större obalans och skulden bara ökar. Jag hoppas att medborgarna förstår att vi inte kan fortsätta på samma sätt som tidigare, trots att vissa politiker fortfarande gärna vill uppmuntra till det.” 

Mer information:
Ilkka Janhunen, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 160 099, ilkka.janhunen(at)gov.fi