Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat Ukrainan tukemisesta ja finanssipolitiikasta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.7.2024 12.55
Tiedote
Riikka Purra keskustelee Ecofin-kokouksessa. EU:n arkistokuva
Arkistokuva: EU

Valtiovarainministeri Riikka Purra edustaa Suomea EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa Brysselissä tiistaina 16. heinäkuuta. Purra edustaa Suomea myös euroryhmässä, joka kokoontuu samassa yhteydessä 15. heinäkuuta.

Neuvosto keskustelee kokouksessaan liiallisen alijäämän menettelyjen päätöksistä tänä vuonna seitsemälle jäsenvaltiolle.

Ministerit saavat myös katsauksen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen talous- ja rahoitusvaikutusten tilanteesta. Esillä tulee olemaan erityisesti Venäjän keskuspankin pysäytettyjen varojen tuottojen käyttö Ukrainan tukemiseksi.

Lisäksi Unkari esittelee ministereille puheenjohtajakautensa Ecofin-työohjelman. Neuvosto saa myös tilannekatsauksen elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) toimeenpanosta. Samalla on tarkoitus hyväksyä Suomen, Saksan, Puolan, Kyproksen ja Kreikan päivitetyt elpymis- ja palautumissuunnitelmat.

Euroryhmä keskustelee kilpailukyvystä

Euroryhmän on tarkoitus hyväksyä kokouksessaan julkilausuma finanssipolitiikan virityksestä vuodelle 2025. Muita asialistalla olevia asioita on muun muassa euroalueen kilpailukyky.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 0295 530 386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Mikael Lith, puh. 0295 530 334, mikael.lith(at)gov.fi
Valtiosihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, puh. 0295 530 615, riikka.slunga-poutsalo(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.