Hoppa till innehåll

EU-möten
Finansministrarna diskuterar stödet till Ukraina och finanspolitiken

finansministeriet
Utgivningsdatum 12.7.2024 12.55
Pressmeddelande
Riikka Purra keskustelee Ecofin-kokouksessa. EU:n arkistokuva
Arkistokuva: EU

Finansminister Riikka Purra representerar Finland i rådet för ekonomiska och finansiella frågor i Bryssel tisdagen den 16 juli. Purra representerar också Finland i eurogruppen som sammanträder den 15 juli.

Rådet ska vid sitt möte diskutera beslut om förfaranden vid alltför stora underskott för sju medlemsstaters del i år.

Ministrarna får också en översikt över de ekonomiska och finansiella konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina. Ett speciellt tema kommer att vara användningen av intäkterna från Rysslands centralbanks frysta medel för att stödja Ukraina.

Ungern presenterar dessutom ordförandeskapets Ekofin-arbetsprogram för ministrarna. Rådet får också en lägesrapport om (RRF) verkställandet av faciliteten för återhämtning och resiliens. Avsikten är att man samtidigt godkänner Finlands, Tysklands, Polens, Cyperns och Greklands uppdaterade planer för återhämtning och resiliens. 

Eurogruppen diskuterar konkurrenskraften 

Eurogruppen har för avsikt att vid sitt möte godkänna ett uttalande om den finanspolitiska inriktningen för 2025. Andra frågor på dagordningen är bland annat euroområdets konkurrenskraft (korrigering av finansieringsunderskottet).

Mer information:
Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Mikael Lith, finansministerns specialmedarbetare, tfn 02955 30334, mikael.lith(at)gov.fi
Riikka Slunga-Poutsalo, statssekreterare, tfn 0295 530615, riikka.slunga-poutsalo(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor  (Ekofinrådet) är en av konstellationerna i Europeiska unionens råd. Ekofinrådet beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. I Ekofinrådet sammanträder EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett informellt organ som koordinerar euroländernas ekonomiska politik och främjar tillväxt. Gruppen består av euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.