Hyppää sisältöön

Ministerityöryhmät
Viranomaiset pyrkivät turvaamaan päivittäismaksamisen vakavissa häiriötilanteissa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2022 14.30
Tiedote
Varautumisen ministerityöryhmä.

Viranomaiset luovat varajärjestelyt päivittäismaksamisen turvaamiseksi siltä varalta, että yhteiskunnan vakavissa häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa ei voitaisi käyttää normaaleja maksamisjärjestelmiä. Varautumisen ministerityöryhmä on päättänyt varajärjestelyjen toteuttamisesta.

Korjattu 22.6.: Mobiilimaksut ovat rajoitetusti mahdollisia Siirto-sovelluksessa mutta eivät Pivo-sovelluksessa.

”Viranomaiset ovat seuranneet rahoitusalan turvallisuustilannetta kevään ajan tiiviisti eivätkä ole havainneet mitään poikkeavaa. Alan yksittäiset toimijat ovat varautuneet hyvin esimerkiksi kyberhyökkäyksiin. Meidän pitää kuitenkin jatkaa varautumistamme koko yhteiskunnan tasolla siihen, että pystymme turvaamaan päivittäismaksaminen myös kaikkein vakavimmissa häiriötilanteissa”, sanoo ministerityöryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Toimintakyvytön pankki siirtäisi asiakas- ja tilitiedot

Jos pankki kärsisi pitkäaikaisesta vakavasta toimintahäiriöstä, sen asiakkaiden tili- ja korttipalvelut voitaisiin hoitaa perustettavassa huoltovarmuustilijärjestelmässä. Asiakkuus alkuperäisessä pankissa säilyisi ennallaan, sillä huoltovarmuustilijärjestelmä tarjoaisi keskeiset päivittäismaksamisen palvelut toimintakyvyttömän pankin puolesta väliaikaisesti. 

Jos varajärjestelmä otettaisiin käyttöön, häiriöstä kärsivän pankin asiakas voisi

  • tehdä eurotilisiirtoja omalta pankkitililtään ja vastaanottaa maksuja tililleen
  • maksaa debit-korteilla (credit-korttimaksut eivät mahdollisia)
  • nostaa käteistä ainakin sellaisista automaateista, joiden järjestelmät ovat Suomessa (Otto-automaatit)
  • tehdä rajoitetusti mobiilimaksuja kotimaisissa sovelluksissa (esimerkiksi Siirto).

Pankin asiakkaan ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä muuta kuin pitää huolta, että hänen yhteystietonsa ovat ajan tasalla pankissa ja väestötietojärjestelmässä.

Päivittäismaksamisen turvaamisella vahvistetaan Suomen kriisinsietokykyä

Päivittäismaksamisen varajärjestelmää ovat valmistelleet yhteistyössä valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Pankki, Finanssivalvonta ja Rahoitusvakausvirasto. Viranomaiset ottavat työhön mukaan pankki- ja maksupalvelusektorin sekä päivittäismaksamisen kannalta kriittisiä toimijoita, kuten vähittäiskaupan yrityksiä.

Päivittäismaksamisen varajärjestelmä on osa kokonaisuutta, jolla lisätään yhteiskunnan kriisinsietokykyä. Perustettavan huoltovarmuustilijärjestelmän ohella kokonaisuuteen kuuluu muun muassa pankkien välisen maksuliikenteen turvaaminen. Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen nopea muutos on kiihdyttänyt tarvetta kansallisen varajärjestelmän luomiselle.

Varajärjestelmän toimeenpano vaatii tarkennuksia lainsäädäntöön. Hallituksen on tarkoitus antaa esitys lainmuutoksista keskiviikkona 22. kesäkuuta.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Jaakko Weuro, puh. 02955 30322, jaakko.weuro(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Joel Kuuva, puh. 050 414 6444, joel.kuuva(at)gov.fi

Annika Saarikko Marinin hallitus Rahoitusmarkkinat