Euroopan tasa-arvosta vastaavat ministerit kehottavat kaikkia Euroopan maita liittymään viipymättä Istanbulin sopimukseen naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi
Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta täyttää kymmenen vuotta 11.toukokuuta. Euroopan tasa-arvosta vastaavat ministerit sekä heidän lisäkseen moni muu EU-maan ministeri ovat vuosipäivän alla allekirjoittaneet yhteisen julkilausuman, jossa kehotetaan Euroopan valtioita pikaisesti liittymään sopimukseen.
Suomesta julkilausuman ovat allekirjoittaneet perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sekä Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. Mukana julkilausumassa ovat Itävalta, Belgia, Viro, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Irlanti, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Espanja, Kreikka, Kypros ja Ruotsi.
Viime aikoina Istanbulin sopimuksen merkitystä on monissa maissa kyseenalaistettu. Näin on tapahtunut huolimatta siitä, että koronaviruspandemia on lisännyt kielteisiä vaikutuksia erityisesti naisiin. Julkilausumalla ministerit haluavat korostaa sopimuksen merkitystä ja kannustavat sopimuksen ulkopuolella vielä olevia EU-maita liittymään sopimukseen sekä konkreettisiin toimiin naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi.
Noin joka kolmas nainen on kokenut väkivaltaa täytettyään viisitoista vuotta
Istanbulin sopimuksen nimellä tunnetun sopimuksen on ratifioinut tai siihen on liittynyt 33 valtiota. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 2015.
Istanbulin sopimuksen tavoitteena on ehkäistä ja poistaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja myös perheväkivaltaa. Tavoite on myös suojella uhreja ja saattaa väkivallan tekijä edesvastuuseen. Istanbulin sopimus on ensimmäinen yleiseurooppalainen juridisesti sitova sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.
Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ihmisoikeusongelma, jota koronaepidemia on entisestään syventänyt. Euroopan unionin alueella arviolta joka kolmas nainen on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa 15 vuotta täytettyään. Noin 50 naista kuolee EU-maissa joka viikko perheväkivallan uhrina. Naisiin kohdistuvan väkivallan vuosittaisten kustannusten EU:ssa on arvioitu olevan yli 225 miljardia euroa.
Suomi on Istanbulin sopimuksen vahva tukija, ja edistää sopimuksen mahdollisimman laajaa hyväksyntää. Suomi kannattaa ja tukee myös EU:n liittymistä Istanbulin sopimukseen. Suomen tavoitteena on, että Euroopan unioni tekee entistä enemmän töistä vähentääkseen kaikkea naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Lisäksi Suomi ajaa sitä, että sopimus toimeenpannaan täysimääräisesti kaikessa EU:n toiminnassa.
Suomessa Istanbulin sopimuksen toimeenpanosuunnitelma on laadittu vuosille 2018-2021. Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunta (NAPE) valmistelee tämän vuoden aikana toimeenpanosuunnitelman vuosille 2022-2025.
Valtioneuvosto hyväksyi lisäksi vuonna 2020 naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman vuosille 2020-2023. Naisiin kohdistuva väkivallan ehkäisy ja torjuminen ovat myös yksi Sanna Marinin hallituksen painopistealueista.
Lisätietoja:
Taina Riski, erityisasiantuntija, NAPEn pääsihteeri, THL, [email protected] p. 029 524 7364
Johtaja Tanja Auvinen, STM, [email protected] p. 029 51 63715
- Julkilausuma (The 10th anniversary of the Istanbul, pdf, englanniksi)
- Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus)
- Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäiseminen
- Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunta NAPE (Valtioneuvoston hankeikkuna)