Hyppää sisältöön

Hallituksen esitysluonnos sosiaalihuollon ammattihenkilöstöstä annetun lain muuttamisesta lausuntokierrokselle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.6.2024 15.17
Tiedote
Sosiaalihuollon työntekijä avustaa senioria.

Hallituksen esitys eduskunnalle sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 12 §:n muuttamisesta on lausuttavana 7.8.2024 klo 16 saakka. Esityksen tavoitteena on sosiaalihuollon henkilöstön saatavuuden ja sosiaalihuollon palveluiden, kuten lastensuojelun, riittävyyden varmistaminen. Samalla ehdotetaan täsmennettäväksi tilapäisenä sosiaalihuollon ammattihenkilönä toimimisen käsitteitä.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan hallitus haluaa ratkaista hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden saatavuutta uhkaavan sote-henkilöstön vajeen, joka vaatii sekä lyhyen, että pitkän aikavälin toimia. Hallitus katsoo, että henkilöstön riittävyyttä ja saatavuutta voidaan parantaa vahvistamalla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden mahdollisuutta keskittyä omaa osaamista vastaavan työhön sekä selkeyttämällä henkilöstön työnjakoa ja tarkastelemalla kelpoisuusehtoja. 

Nykyisellään sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaan laillistetun sosiaalityöntekijän ammatissa voi toimia tilapäisesti enintään vuoden ajan sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun. Opiskelija toimii ammattiin valmistuneen sosiaalityöntekijän johdon ja valvonnan alaisena. 

Parempi henkilökunnan saatavuus ja selkeämmät säännökset

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annettua lakia siten, että oikeus toimia tilapäisesti laillistetun sosiaalityöntekijän tehtävissä mahdollistettaisiin myös henkilölle, joka on suorittanut soveltuvan sosiaalialan korkeakoulututkinnon osana tai sen lisäksi sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun. Oikeus toimia tilapäisesti laillistetun sosiaalityöntekijän tehtävissä olisi myös, jos henkilöllä on soveltuvan sosiaalialan korkeakoulututkinnon ja sosiaalityön perus- ja aineopintojen lisäksi riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito. 

Esityksen tavoitteena on sosiaalihuollon henkilöstön saatavuuden ja sosiaalihuollon palveluiden, kuten lastensuojelun, riittävyyden varmistaminen. Esityksellä turvattaisiin lisäksi sosiaalihuollon asiakkaiden oikeutta hyvään sosiaalihuoltoon. Samalla ehdotetaan täsmennettäväksi tilapäisenä sosiaalihuollon ammattihenkilönä toimimisen käsitteitä säännösten yhdenmukaisuuden ja selkeyden parantamiseksi. 

Esitys liittyy valtion vuoden 2025 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025.

Lisätietoja

sosiaalineuvos Juha Luomala, [email protected], puh. +358 295 163 492 (tavoitettavissa 19.6.–28.6. ja 22.7.–26.7.)
hallitussihteeri Sonja Jantunen, [email protected], puh. +358 295 163 366 (tavoitettavissa 19.6.–28.6. ja 29.7. eteenpäin)
johtaja Jaska Siikavirta, [email protected], puh. +358 295 163 394 (tavoitettavissa 19.6.–19.7.)