Hallitus esittää Kela-korvausten valinnanvapauskokeilun aloittamista 65 vuotta täyttäneille

Hallitus esittää sairausvakuutuslakiin ja toimeentulotuesta annettuun lakiin väliaikaisia muutoksia, joilla toteutettaisiin Kela-korvausten valinnanvapauskokeilu 65 vuotta täyttäneille. Esityksen mukaan 65 vuotta täyttäneet pääsisivät yksityiselle yleislääkärille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla.
Hallitus esittää, että 65 vuotta täyttäneiden yksityisen yleislääkärin vastaanottokäynnit korvattaisiin niin, että asiakkaan itse maksettava osuus olisi enintään julkisen perusterveydenhuollon lääkärikäynnistä perittävän asiakasmaksun verran, eli noin 28 euroa. Omavastuuosuuden ylittävä määrä korvattaisiin Kela-korvauksilla palveluntuottajalle.
Korvauksen voisi saada yksityisen lääkärin vastaanottokäynneistä ja tutkimuksista enintään kolme kertaa kalenterivuodessa. Koska esitys tulisi voimaan loppuvuodesta syyskuussa, korvauksen voisi saada kahdesta käynnistä syksyllä 2025.
Ikäryhmälle korvattaisiin yleisimmin määrätyt tutkimukset, kuten esimerkiksi verikokeet, virtsatutkimukset, EKG:n ja keuhkokuvan. Kela vahvistaa luettelon korvattavista tutkimuksista erikseen. Yleislääkärin määräämistä kokeiluun kuuluvista laboratoriotutkimuksista ja näytteenotosta korvattaisiin puolet Kelan vahvistamasta enimmäishinnasta.
Lausuntopalautteen perusteella hallituksen esitystä täydennettiin niin, että asiakkaan omavastuuosuus otettaisiin huomioon muina perusmenoina toimeentulotukea myönnettäessä.
Hintakatto pitää kustannukset kohtuullisina
Esityksen ehdotuksiin sisältyy hintakatto, jolla määritettäisiin, kuinka paljon esityksen mukaiset vastaanottokäynnit ja tutkimukset voisivat enintään maksaa. Hintakaton tarkoituksena on estää hintojen nousu ja varmistaa, että asiakkaan maksettavaksi jäävät kustannukset ovat kohtuulliset.
Asiakkaan omavastuuosuus voisi myös olla vähemmän kuin 28 euroa, jos palveluntuottaja tarjoaisi palvelua enimmäishinnan alittavalla hinnalla. Tämä mahdollistaa palveluntuottajien välillä laatukilpailun lisäksi myös hintakilpailun.
Yleislääkärin vastaanottokäyntien ja tutkimusten enimmäishintojen perusteista säädettäisiin valtioneuvoston asetuksella. Kela määrittelisi ja vahvistaisi lääkärinpalkkioiden sekä hoidon ja tutkimuksen enimmäishinnat, luettelon korvattavista lääkärinpalkkioista ja lääkärin määräämistä tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä sekä niiden korvaustaksoista.
Korvauksen edellytyksenä olisi yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajan ja Kelan välinen sopimus palveluiden tuottamisesta.
Perusterveydenhuollon palvelujen saatavuutta parannetaan kehittämällä Kela-korvauksia
Esityksen tavoitteena on kehittää Kela-korvausjärjestelmää osana terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuutta, vahvistaa asiakkaiden valinnanvapautta ja perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta sekä keventää julkiseen terveydenhuoltoon kohdistuvaa kuormitusta.
Esityksellä halutaan edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia hyödyntää yksityistä terveydenhuoltoa, nopeuttaa ensikontaktia yleislääkärin kanssa ilman erillistä hoidon tarpeen arviointia sekä tarjota asiakkaille aikaisempaa parempi mahdollisuus vaikuttaa hoitopaikkaan ja lääkärin valintaan. Esitys mahdollistaa asiakkaalle käyntien keskittämisen tutulle lääkärille, mikä vahvistaa hoidon jatkuvuutta.
Vuonna 2025 kokeilu lisäisi Kela-korvausmenoja noin 28,8 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus olisi noin 14,8 miljoonaa euroa. Vuosina 2026 ja 2027 Kela-korvausmenojen arvioidaan kasvavan kokeilun seurauksena vuosittain noin 86,5 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus on noin 44,5 miljoonaa euroa vuodessa. Yhteensä valtion rahoitusosuus koko kokeilun ajalta on arviolta 103,8 miljoonaa euroa. Hallitus on varannut Kela-korvauksia kehittäviin hankkeiden valtion rahoitusosuudeksi yhteensä 335 miljoonaa euroa vuosille 2024–2027.
Esitys liittyy valtion vuoden 2025 toiseen lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.
Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle 16. huhtikuuta. Kokeilun on tarkoitus tulla voimaan 1.9.2025 ja kestää 31.12.2027 asti.
- Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sairausvakuutuslain ja toimeentulotuesta annetun lain 7 b §:n väliaikaisesta muuttamisesta
- Usein kysyttyä 65 vuotta täyttäneiden valinnanvapauskokeilusta Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 195kB
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Emmi Vettenranta, p. 0295 163 426
Johtaja Essi Rentola, p. 0295 163 155
Sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Sakari Rokkanen, p. 0295 163 560
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi