Regeringen föreslår försök med valfrihet för 65 år fyllda när det gäller FPA:s ersättning för vård

Regeringen föreslår temporära ändringar i sjukförsäkringslagen och lagen om utkomststöd för att möjliggöra ett försök med valfrihet som innebär att 65 år fyllda kan få FPA-ersättning för privat sjukvård. Det föreslås att 65 år fyllda ska få besöka en privat allmänläkare och betala en självrisk som är lika stor som den besöksavgift som tas ut inom den offentliga hälso- och sjukvården.
Regeringen föreslår att besök hos allmänläkare inom den privata sektorn ska ersättas för 65 år fyllda så, att den andel som kunden måste betala själv inte överstiger den kundavgift som tas ut inom den offentliga primärvården, dvs. cirka 28 euro. Tjänsteproducenten ersätts av FPA för det belopp som överskrider självrisken.
Ersättning ska kunna fås högst 3 gånger per kalenderår för läkarbesök och undersökningar inom den privata sektorn. Eftersom ändringarna skulle träda i kraft i slutet av året i september skulle man hösten 2025 kunna få ersättning för 2 besök.
De som hör till åldersgruppen i fråga ska få ersättning för de vanligaste undersökningarna, dvs. blodprover, urinprover, EKG och lungröntgen. De undersökningar som ska ersättas fastställs i en förteckning som förs av FPA. För de laboratorieundersökningar och prover som ordinerats av allmänläkarna och som ingår i försöket fås ersättning för hälften av den maximiavgift som FPA fastställt.
Efter remissbehandlingen kompletterades regeringspropositionen på basis av responsen med ett förslag om att kundens självrisk ska beaktas i de övriga grundavgifterna vid beviljande av utkomststöd.
Med avgiftstaket ser man till att utgifterna blir rimliga
I propositionen föreslås också ett avgiftstak som ska bestämma maximiavgifterna för de läkarbesök och undersökningar som ingår i försöket. Syftet med avgiftstaket är att avgifterna inte ska stiga och att kundens utgifter ska bli rimliga.
Kundens självrisk kan också bli under 28 euro om tjänsteproducenten erbjuder tjänsten till en avgift som är lägre än maximiavgiften. Detta främjar inte bara kvalitetskonkurrensen, utan också priskonkurrensen mellan tjänsteproducenterna.
Bestämmelserna om grunderna för maximiavgifterna för allmänläkarbesöken och undersökningarna utfärdas genom förordning av statsrådet. Det är FPA som bestämmer och fastställer läkararvodena och maximiavgifterna för vården och undersökningarna. FPA har en förteckning över de läkararvoden och ordinerade undersöknings- och vårdåtgärder som ersätts och ersättningstaxorna för dem.
För att få ersättning krävs det att den privata tjänsteproducenten och FPA har ett avtal om tillhandahållandet av tjänsterna.
FPA-ersättningarna utvecklas för att förbättra tillgången till primärvårdstjänster
Syftet med förslaget är att utveckla FPA:s ersättningssystem med beaktande av systemet för hälso- och sjukvård som helhet, att öka kundernas valfrihet och tillgång till primärvård och att minska belastningen på den offentliga hälso- och sjukvården.
Med försöket vill man också främja jämlika möjligheter att använda privat hälso- och sjukvård, förbättra möjligheterna att få kontakt med en allmänläkare snabbare utan krav på bedömning av vårdbehov och förbättra kundernas möjligheter att själv få välja sin vårdplats och läkare. Genom försöket kan kunderna koncentrera alla sina besök till en och samma läkare, vilket främjar vårdens kontinuitet.
År 2025 kommer försöket att öka FPA:s ersättningsutgifter med cirka 28,8 miljoner euro, och statens finansieringsandel av detta är cirka 14,8 miljoner euro. Under åren 2026 och 2027 uppskattas försöket öka FPA:s ersättningsutgifter med cirka 86,5 miljoner euro per år, och statens finansieringsandel av detta är cirka 44,5 miljoner euro per år. Statens finansieringsandel för hela försöksperioden uppskattas uppgå till sammanlagt 103,8 miljoner euro. Regeringen har reserverat sammanlagt 335 miljoner euro för åren 2024–2027 för statens finansiering för utvecklingsprojekt som gäller FPA-ersättningarna.
Propositionen hänför sig till den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den.
Regeringen överlämnade propositionen till riksdagen den 16 april. Försöket ska träda i kraft den 1 september 2025 och gälla till och med den 31 december 2027.
- Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om temporär ändring av sjukförsäkringslagen och 7 § b i lagen om utkomststöd
- Vanliga frågor om försöket med valfrihet för 65 år fyllda (på finska)Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 195kB
Mer information:
Emmi Vettenranta, specialsakkunnig, tfn 0295 163 426
Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 560
E-postadresserna är i formatet fornamn.efternamn@gov.fi