Hyppää sisältöön

Regeringen föreslår en höjning av barnbidraget och en frysning av indexhöjningarna av förmåner

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.10.2023 13.41
Pressmeddelande 128/2023

Regeringen föreslår att indexjusteringarna av vissa förmåner och belopp som är bundna vid folkpensionsindex och levnadskostnadsindex ska frysas för regeringsperioden. Samtidigt ska barnbidraget för ensamförsörjare och familjer med många barn samt för barn under tre år höjas.

Enligt gällande lagstiftning bör de förmåner och belopp som är bundna vid folkpensionsindex eller levnadskostnadsindex justeras årligen. I propositionen föreslås det att det stiftas en lag enligt vilken man låter bli att göra indexjusteringar i vissa förmåner 2024–2027, vilket innebär att förmånsbeloppen hålls på samma nivå som 2023.

Frysningen av indexjusteringarna av förmåner gäller

  • dagpenningsförmånens minimibelopp enligt sjukförsäkringslagen
  • minimibeloppet av rehabiliteringspenning för personer som deltar i FPA:s yrkesinriktade rehabilitering och för unga
  • beloppet av grunddagpenningen, grunddagpenningens förhöjningsdel och barnförhöjningen
  • stöd för vård av barn
  • det allmänna bostadsbidraget
  • bostadsbidraget för pensionstagare
  • beloppet av studiepenningen, försörjarförhöjningen till studiepenningen och läromaterialstillägget
  • beloppet av vuxenutbildningsstödets grunddel
  • mottagningspenning och brukspenning enligt lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och om identifiering av och hjälp till offer för människohandel. 

Frysningen av indexjusteringarna gäller inte folkpension, garantipension, familjepension, barnförhöjning enligt folkpensionslagen, handikappförmåner (vårdbidrag för pensionstagare, handikappbidrag för personer som fyllt 16 år och handikappbidrag för personer under 16 år), fronttillägg (extra fronttillägg, fronttillägg, fronttillägg som betalas utomlands), avträdelsestödets kompletteringsdel som jämställs med pensioner, grundunderstöd för militärunderstöd, läkemedelstak, underhållsstöd eller utkomststödets grunddel. I fråga om dessa förmåner görs indexjusteringarna i enlighet med gällande lagstiftning.

I propositionen föreslås dessutom temporära ändringar i bostadsbidraget för pensionstagare. Det föreslås att sådana utgifter för uppvärmning, vatten och underhåll, genomsnittliga boendeutgifter och boendeutgifternas maximibelopp som ska beaktas i bostadsbidraget inte justeras åren 2024–2027.

Barnfamiljer ska stödjas genom att barnbidraget för det fjärde barnet och för varje påföljande barn höjs med 10 euro, ensamförsörjartillägget med 10 euro och barnbidraget för barn under tre år med 26 euro i månaden.

Syftet med propositionen är att balansera de offentliga finanserna och öka sysselsättningen i enlighet med riktlinjerna i regeringsprogrammet. Frysningen av indexhöjningarna beräknas stärka de offentliga finanserna med högst 383 miljoner euro och enligt finansministeriets uppskattning stärka sysselsättningen med upp till 22 700 sysselsatta. Höjningarna av barnbidraget ökar utgifterna inom de offentliga finanserna med 65 miljoner euro. I sin helhet stärker propositionen de offentliga finanserna med högst 320 miljoner euro.

Den lag som gäller indexfrysningen avses träda i kraft den 1 januari 2024. Höjningarna av barnbidraget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.  Förhöjt barnbidrag för barn under tre år betalas dock först från och med den 1 april 2024.

Lagarna om frysning av justeringarna av förmåner ska gälla till utgången av 2027. Inverkan av indexfrysningen på den reella nivån på förmåner och belopp är dock högst 10,2 procent, det vill säga att lagen ska tillämpas högst så länge som denna gräns nås. Efter att den nämnda gränsen har nåtts ska de förmåner och belopp som omfattas av frysningen stiga i enlighet med gällande lagstiftning.

Mer information:

Liisa Siika-aho, avdelningschef, tfn 0295 163 085, [email protected]

Eva Ojala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 201, [email protected]

Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected]