Keskitetty lääketietovaranto edellyttää myös ajattelun, toiminnan ja osaamisen muutosta
![](/documents/1271139/39434883/Tahvanainen_Vuokko+(1).png/c12c392b-440a-e9e2-d6ca-aa63a5a75126?t=1739510728306&width=1200)
Suomeen aletaan rakentaa keskitettyä lääketietovarantoa, joka tuo harppauksen kohti parempaa ja tehokkaampaa lääkehoitoa. Muutos tulee helpottamaan lääkehoidon ammattilaisten työtä, mutta sen toteutukseen tarvitaan myös uudenlaista ajattelua, toimintaa ja osaamista.
Lääkevalmisteiden tiedot ovat nykyisin hajallaan eri toimijoiden verkkosivuilla ja palveluissa, joka vaikeuttaa päivittäistä työtä sosiaali- ja terveydenhuollossa ja apteekeissa. On myös iso joukko viranomaisia, jotka seuraavat ja arvioivat lääkkeiden käyttöä, lääkehoitojen vaikutuksia ja kustannuksia, ja joiden tehtävää keskitetty lääketietovaranto helpottaa huomattavasti.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on käynnistänyt keskitetyn lääketietovarannon kehittämisen, jonka toteutus on kirjattu myös Petteri Orpon hallitusohjelmaan. Tietovaranto kokoaa yhteen keskeiset tiedot lääkevalmisteista, kasvirohdosvalmisteista, korvattavista perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista.
Keskitetty tietovaranto tulee helpottamaan ammattilaisten työtä sosiaali- ja terveydenhuollossa ja apteekeissa. Lisäksi tietovaranto parantaa kansallista valmiussuunnittelua, koska se tarjoaa keskitetyn tiedon lääkevalmisteiden saatavuudesta ja helpottaa kansallisen lääkevalikoiman seurantaa.
Kansallisen lääketietovarannon rakentaminen on osa Lääkkeet ja apteekkitalous –hanketta, jonka tavoitteena on parantaa lääkehoitojen vaikuttavuutta, turvallisuutta, laatua, taloudellisuutta, yhdenvertaisuutta ja saatavuutta. Ajantasainen, keskitetty tieto on varmin tapa varmistaa onnistuneet ja turvalliset lääkehoidot, jonka vuoksi keskitetty tietovaranto on tärkeä avain hankeen onnistumiseen.
Muutoksessa ei ole kyse yksin tiedosta ja tekniikasta, vaan ihmisistä, jotka muutoksen toteuttavat. Tieto palvelee ainoastaan, jos sitä osataan hyödyntää, analysoida ja käyttää päätöksenteossa kaikilla tasoilla, kansallisesti ja alueellisesti. Tähän tarvitaan uudenlaista osaamista ja ajattelua. Toisaalta, muutos myös vapauttaa lääketiedon manuaalisesta käsittelystä työaikaa, jota voidaan ohjata toiminnan kehittämiseen.
STM kutsuu kaikki lääketiedon parissa työskentelevät mukaan rakentamaan uutta lääketietovarantoa ja ennen kaikkea sen edellyttämiä uusia tapoja toimia ja ajatella. Hankkeen tavoitteet ja aikataulu esitellään huhtikuussa sidosryhmätilaisuudessa, jossa sidosryhmät pääsevät myös esittämään omia toiveitaan ja näkemyksiään. Kaikille avoin tilaisuus on tarkoitettu erityisesti niille, jotka tulevat hyödyntämään lääketietovarannon palveluja.
- Sidosryhmätilaisuus lääketietovarannosta
- STM:n tiedote 14.2.2025: Keskitetty lääketietovaranto helpottaa lääkehoidon toteuttamista ja seurantaa
Lämpimästi tervetuloa mukaan talkoisiin!
Riikka Vuokko, erityisasiantuntija
Heidi Tahvanainen, erityisasiantuntija