Hyppää sisältöön

Lisää poikkeuslupia myönnetty synnytysten ja päivystysten järjestämiseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.12.2022 8.44
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueille poikkeuslupia ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen ja synnytystoiminnan järjestämiseen.

Ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä voidaan järjestää poikkeusluvalla Iisalmessa ja Varkaudessa 1.1.2023–31.12.2025, ja synnytystoimintaa voidaan järjestää poikkeusluvalla Mikkelin keskussairaalassa 1.1.2023-31.12.2027.

Ministeriö voi myöntää hyvinvointialueelle luvan ympärivuorokautiseen perusterveydenhuollon päivystystoimintaan, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelun avulla. Päivystävissä yksiköissä on oltava riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteutuvat. 

Synnytystoiminnan järjestämiseen tarvitaan poikkeuslupa, jos asetuksen edellyttämä vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa ei toteudu. Poikkeuslupa voidaan myöntää, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi, ja synnytystoiminnan laatua turvaavat edellytykset toteutuvat sairaalassa.


Lisätietoja

lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä
[email protected]
p. 029 516 3014