Hyppää sisältöön

Tillsynen över social- och hälsovården ses över – propositionen till ny tillsynslag på remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 11.2.2022 9.41
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har berett en speciallag om tillsynen över social- och hälsovården. Avsikten är att se över och förtydliga förfarandena och att stödja ordnandet av och tjänsteproduktionen inom social- och hälsovården. Utkastet till proposition har skickats på remiss, och utlåtandena ska lämnas in senast den 25 mars 2022.

Lagen om tillsyn över social- och hälsovården ska vara en allmän lag om tillsyn. Förslaget innehåller bestämmelser om tillsynen över såväl tjänsteanordnare som tjänsteproducenter. Lagen ska träda i kraft den 1 januari 2024.

Enhetlig registrering för offentliga och privata tjänster

Genom lagen ska det införas ett nytt nationellt register som omfattar både den offentliga och den privata sektorns tjänsteproducenter, enheter och tjänster. Genom registret samlas en nationell kunskapsbas och befolkningens tillgång till information stärks.

Enligt förslaget ska det i framtiden krävas att såväl serviceproducenten som serviceenheten är registrerade i registret över serviceproducenter inom hälso- och sjukvården för att kunna inleda verksamhet. De krävs också ett beslut om registrering. 

Genom förslaget stärks förhandstillsynen och registreringsförfarandet ska gälla såväl privata som offentliga serviceproducenter, oberoende av deras juridiska form. En förutsättning för registreringen är enligt förslaget att serviceproducenten och serviceenheten fyller vissa fastställda ekonomiska, verksamhetsmässiga och administrativa krav.

Regionförvaltningsverken ska fungera som tillsynsmyndigheter inom sitt område. Även Valvira ska vara en tillsynsmyndighet. 

Reglerna för egenkontroll stärks och utvecklas

Genom propositionen stärks serviceanordnarnas och serviceproducenternas egenkontroll. Egenkontrollen ska omfatta tjänsternas tillgänglighet, kontinuitet, säkerhet och kvalitet samt kundernas likabehandling. Genom tillsynsmyndigheternas styrning och tillsyn tryggas välfärdsområdenas kapacitet att tillgodose de grundläggande rättigheterna för välfärdsområdets invånare.

Enligt propositionen ska till exempel varje serviceenhet genomföra systematisk egenkontroll, och serviceproducenterna ska utreda de anställdas eventuella brottsliga bakgrund, också när det gäller social- och hälsovårdstjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. 

Serviceproducenten och personalen ska också ha en skyldighet att anmäla missförhållanden i verksamheten som allvarligt riskerar klient- och patientsäkerheten samt händelser, olyckor, risksituationer och brister som inte korrigerats trots anmärkning, som allvarligt påverkar säkerheten.

Ytterligare information:

Riitta-Maija Jouttimäki, regeringsråd  
Jaska Siikavirta, direktör
Anne Arvonen, specialsakkunnig
[email protected]