Hyppää sisältöön

SOTERI-ruuhkaa puretaan tehostetusti koko maassa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.7.2024 8.55
Tiedote
Ammattihenkilön henkilökortti näppäimistön elektronisen tunnistautumisen lukijassa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain, eli valvontalain mukaiset rekisteröintiasiat ovat pahoin ruuhkautuneet vuoden 2024 aikana. Sosiaali- ja terveysministeri on antanut kaikkia aluehallintovirastoja koskevan määräyksen, jonka nojalla aluehallintovirastojen virkamiehet purkavat hakemusruuhkaa valtakunnallisesti.

Valvontalain mukaisten rekisteröintiasioiden hakemusruuhkan taustalla ovat erityisesti uuden SOTERI- järjestelmän käyttöönotto sekä ennakoimattoman suuret hakemusmäärät. Hakemuksia on eniten vireillä Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella. SOTERIin rekisteröidään kaikki sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajat ja rekisteröinti on edellytys palveluiden aloittamiselle. Varsinkin itsenäisten ammatinharjoittajien hakemusmäärät ovat korkeita.  

Ministeriön näkemyksen mukaan ruuhka on purettava mahdollisimman nopeasti ja varmistettava, että asiat voidaan käsitellä ilman aiheetonta viivytystä kaikilla alueilla. Tämän mahdollistamiseksi ministeri on antanut velvoittavan määräyksen siitä, että kaikkien aluehallintovirastojen rekisteröintiasioita hoitavat virkamiehet on velvoitettu määräajan käsittelemään myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rekisteriasioita. Tämä mahdollistaa valtakunnalliset ja tehokkaat työjonot asioiden käsittelyssä sekä voimavarojen kohdentamisen siten, että käsittelyajat lyhenevät. 

Ministerin määräys on voimassa vuoden loppuun saakka. Ministeriö kuitenkin ohjaa virastoja purkamaan ruuhkaa tehostetusti siten, että kohtuullisiin käsittelyaikoihin päästäisiin viipymättä. 

Lisätietoja 

johtaja Jaska Siikavirta, puh. 0295 163 394 (tavoitettavissa 18.7. saakka) 

Sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Nuutti Hyttinen, puh. 0295 163 073 

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]