Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työryhmältä 12 suositusta psykososiaalisen tuen kehittämiseksi kriisitilanteissa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2019 16.42
Uutinen

Jokaisen pitäisi saada laadukasta psykososiaalista tukea äkillisessä traumaattisessa tilanteessa. Työryhmä on laatinut 12 suositusta siihen, miten psykososiaalista tukea ja akuuttia kriisityötä kannattaisi organisoida ja kehittää tulevaisuudessa.

Suositusten lähtökohta on, että psykososiaaliseen tukeen kuuluvan sosiaali- ja kriisityön pitäisi olla ammattilaisten toteuttamaa ja asianmukaisesti dokumentoitua.

Sosiaalipäivystykselle johtovastuu psykososiaalisen tuen järjestämisessä

Äkillisten traumaattisten tilanteiden psykososiaalisen tuen palvelujärjestelmä on nykymuodossaan kirjava. Sosiaalipäivystysten rooli on kuitenkin vahvistunut ja nykyään Hätäkeskuksesta tulee sosiaalipäivystyksiin selkeämmin myös kriisityön tehtäviä.

Työryhmä ehdottaa, että laissa määriteltäisiin psykososiaalinen tuki. Lisäksi säädettäisiin sosiaalipäivystykselle johtovastuu ensivaiheen psykososiaalisen tuen ja kriisityön järjestämisessä, johtamisessa ja yhteensovittamisessa äkillisissä traumaattisissa tilanteissa. Lakiin pitäisi myös kirjata, että sosiaali- ja kriisipäivystystä on toteutettava yhdessä.

Samalla psykososiaalisen tuen toimijat organisoitaisiin valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti. Toimintaa pitäisi dokumentoida yhdenmukaisesti.

Psykososiaalista tukea pitäisi saada pitkäkestoisesti ja läheltä

Äkillisten traumaattisten tilanteiden psykososiaalinen tuki auttaa yksilöitä ja yhteisöjä toipumaan traumaattisista tilanteista silloin, kun tuki on järjestetty oikein. Tutkimusten mukaan palvelujen tarjoaminen lähellä ja pitkäaikaisesti sekä eri viranomaisten tiivis yhteistyö vievät parhaaseen lopputulokseen.

Työryhmä suosittaa, että äkillisten traumaattisten tilanteiden psykososiaalinen tuki siirrettäisiin pois yksittäisistä kriisi-istunnoista ja kohti pitkäaikaista prosessinomaista tukea. Alan ammattilaiset toteuttaisivat psykososiaalisen tuen seurantaa alusta loppuun ja ottaisivat tarvittaessa mukaan kolmannen sektorin toimijoita.

Lisätietoja

hallitussihteeri Liisa Holopainen, p. 0295 163 593

Psykososiaalinen tuki lyhyesti

  • Psykososiaalisen tuen ja palveluiden järjestäminen on osa lakisääteistä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa.
  • Psykososiaalinen tuki koostuu akuutista kriisityöstä ja kiireellisestä sosiaalityöstä.
  • Äkillisten traumaattisten tilanteiden psykososiaalisen tuen lähtökohtana on, että tukea tarjotaan aktiivisesti kaikille, jotka ovat kokeneet äkillisen järkyttävän tapahtuman tai esimerkiksi menettäneet äkillisesti läheisen ihmisen.
  • Keskeisiä psykososiaalisen tuen prosessin etenemisen vaiheita ovat hälytyksen vastaanottaminen, sokkivaiheen tapaaminen ja kriisitapaamiset, seuranta ja jälkihoito.
 
Sivun alkuun