Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Yleiseen ja eläkkeensaajan asumistukiin korotuksia lämmityskustannusten osalta vuodelle 2023

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2022 15.30
Tiedote 316/2022

Voimakkaasti kohonnutta lämmitysenergian hintaa kompensoidaan pienituloisille korottamalla yleisen asumistuen lämmitysnormia ja omakotitalon hoitonormia 57 %:lla vuodelle 2023. Eläkkeensaajan asumistukeen tehdään vastaava korotus.

Yleinen asumistuki tarkistetaan asumismenojen muutoksen vuoksi, jos huomioon otettavat asumismenot nousevat vähintään 50 euroa kuukaudessa. Tukeen tulevan korotuksen määrä on aina tapauskohtainen, se riippuu ruokakunnan koosta, asunnon sijaintikunnasta ja ruokakunnan tuessa huomioon otettavista tuloista. Monia yleisessä asumistuessa huomioon otettavia etuuksia ja tuloja korotetaan 1.1.2023 lukien ja näillä korotuksilla on myös vaikutusta tuen määrään.

Lakimuutoksen tavoitteena on turvata pienituloisten etuudensaajien maksukykyä energian hinnan nousun aikana. Lisäksi muutoksella helpotetaan asumistukien maksamista suoraan vuokranantajalle vuokran maksua koskevissa häiriötilanteissa. Tällä suojataan tuensaajan asumista ja voidaan välttää häätötilanteita.

Lait tulevat voimaan 1.1.2023. Yleisestä asumistuesta annettuun lakiin tehtävä lämmityskustannuksia ja hoitomenoja koskeva muutos on voimassa vuoden 2023 loppuun.

Lisätietoa: 

neuvotteleva virkamies Mikko Horko, [email protected]

 
Sivun alkuun