Hyppää sisältöön

Yleistuen valmistelu etenee

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.3.2024 15.30
Tiedote
Kuvituskuva

Sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut työryhmän valmistelemaan perusturvan uudistusta ja yhtä yleistukea pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti.

Yleistuen mallia valmisteleva työryhmä koostuu sosiaali- ja terveysministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön, THL:n ja Kelan asiantuntijoista. Valmistelun aikana kuullaan keskeisiä työmarkkinajärjestöjä sekä järjestöjä ja muita sidosryhmiä.

Yleistuen valmistelu käynnistyi jo viime syksynä etuuksien ensivaiheen yhdenmukaistamistyöllä. Budjettilakien kautta yhdenmukaistettiin perusturvaetuudet muun muassa lapsikorotusten ja suojaosien osalta. Valmistelutyö jatkuu nyt työryhmätyötyöskentelyllä ja kestää koko hallituskauden.

Sosiaaliturvan uudistaminen yleistuen mallilla

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus toteuttaa perusturvan uudistuksen, joka parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa ja yksinkertaistaa etuuksia sosiaaliturvakomitean välimietinnön tekemät suositukset ja selvitykset huomioiden. 
Uudistuksen tavoitteena on aikaansaada yksi yleistuki sisältäen perusosan elämiseen, asumisosan asumiseen ja harkinnanvaraisen osan viimesijaiseksi turvaksi. Yksi yleistuki vähenee työtulojen noustessa mahdollisimman suoraviivaisesti, jolloin työstä käteen jäävä tulo on helpommin ennakoitavaa ja työnteko kannattaa nykyistä paremmin.

Yleistuen valmistelu etenee vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa valmistellaan Kelan yhden hakemuksen malli sekä ensivaiheen yleistuki puoliväliriiheen mennessä. Samalla yhdistetään eri perusturvaetuuksien menettelytapasäännöksiä ja tarkastellaan etuuksien määräytymisperusteita. Samalla edistetään työhön kannustavuutta, eli tulojen ja etuuksien yhteensovittamisen lineaarisuutta.

Yleistuki on osa sosiaaliturvan uudistamista

Sosiaaliturvaa uudistetaan kuluvan vaalikauden aikana hallituksen hankkeiden sekä sosiaaliturvakomitean työn kautta. Sosiaaliturvaa uudistavia hallituksen hankkeita ovat muun muassa perusturvan uudistaminen yleistuen mallilla, toimeentulotuen uudistaminen sekä yleisen asumistuen uudistaminen.

Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteena on sujuvampi, yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi sosiaaliturvajärjestelmä.

Lisätietoja

sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Teresa Salminen, p. 0295 163 109, [email protected]
työryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085, [email protected]

Hyvinvointi syntyy työstä Sosiaaliturvauudistus