Hoppa till innehåll

Beredningen av det allmänna stödet tar fart

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.3.2024 15.30
Pressmeddelande
Kuvituskuva

Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som ska bereda reformen av grundskyddet och en modell med ett allmänt stöd enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.

Den arbetsgrupp som bereder det allmänna stödet består av experter från social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet, finansministeriet, THL och Fpa. Under beredningen hörs centrala arbetsmarknadsorganisationer, civilsamhällesorganisationer och andra intressegrupper.

Beredningen inleddes redan i höstas under den första fasen i arbetet med samordningen av förmånerna. Genom budgetlagarna samordnade man grundskyddsförmånerna bland annat när det gäller barnförhöjningarna och skyddsdelarna. Beredningsarbetet fortsätter nu i arbetsgruppen, och kommer att pågå under hela regeringsperioden.

Modellen med allmänt stöd reformerar den sociala tryggheten

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ska regeringen genomföra en reform av grundskyddet som bättre ska uppmuntra till arbete, göra den sociala tryggheten smidigare och förenkla förmånerna med beaktande av rekommendationerna och utredningarna i mellanrapporten från kommittén för social trygghet.

Målet för reformen är att det ska finnas bara ett allmänt stöd, som ska omfatta en grunddel för levnadskostnader, en del för boendet och en behovsprövad del som sistahandsskydd. Det allmänna stödet ska så rätlinjigt som möjligt minska när arbetsinkomsterna stiger, så att det blir lättare att förutse den inkomst som blir kvar efter skatt och mera lönsamt att arbeta.

Beredningen av det allmänna stödet delas upp i faser. Den första fasen går ut på att bereda Fpa:s modell med en enda ansökan och att förbereda modellen med det allmänna stödet inför halvtidsöverläggningen. Samtidigt ska man sammanjämka bestämmelserna om förfarandena i fråga om olika grundskyddsförmåner och se över bestämningsgrunderna för förmånerna. Genom att då se till att inkomsterna och förmånerna är i linje med varandra uppmuntrar man till arbete.

Det allmänna stödet är en av åtgärderna i reformen av den sociala tryggheten

Den sociala tryggheten reformeras under regeringsperioden genom regeringsprojekt och genom det arbete som görs i kommittén för social trygghet. Utöver modellen med allmänt stöd inom grundskyddet handlar projekten bland annat om att reformera utkomststödet och det allmänna bostadsbidraget.

Målet för reformen av den sociala tryggheten är ett smidigare och enklare system för social trygghet, och ett system som bättre uppmuntrar till arbete.

Mer information

Teresa Salminen, specialmedarbetare, tfn 0295 163109, [email protected]
Liisa Siika-aho, avdelningschef, arbetsgruppens ordförande, tfn 0295 163 085, [email protected]

Sosiaaliturvauudistus Välfärd skapas genom arbete
Tillbaka till toppen