Hyppää sisältöön

Kellot siirretään kesäaikaan sunnuntaina 31. maaliskuuta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.3.2024 13.00
Tiedote
Piirroskuva kellosta, jonka viisari siirtyy kolmesta neljään.
Kuva: LVM

Talvi- eli normaaliaika päättyy ja kesäaikaan siirrytään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti eteenpäin tulevana sunnuntaina 31. maaliskuuta 2024 aamuyöllä klo 3.

Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Kelloja siirretään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Sunnuntain aamuyö on valittu siirtymisen ajankohdaksi siksi, että liikenne on silloin vähäisintä ja kellojen siirtely aiheuttaa vähiten haittaa.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa.

Kellonajan siirtämisestä luopuminen siirtyy

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että EU:ssa luovuttaisiin kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellojen siirrosta. Komission ehdotuksen alkuperäinen tavoiteaikataulu ei kuitenkaan ole toteutunut.

Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021. Ehdotus odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.

Lisätietoja:

yksikön johtaja Maria Rautavirta, p. 040 718 5975, maria.rautavirta(at)gov.fi