Esiselvitys valmistunut: Uusia rahoitusmalleja maa- ja metsätalouden hajakuormituksen pienentämiseen

Maa- ja metsätalousministeriö on tilannut esiselvityksen tulosperusteisista rahoitusmalleista maa- ja metsätalouden hajakuormituksen pienentämiseen. Valmistunut esiselvitys luo suuntaviivoja mahdollisten tulosperusteisten järjestelmien pilottihankkeiden valmisteluun.
Maa- ja metsätalousministeriön tilaama esiselvitys maa- ja metsätalouden tulosperusteisista rahoitusmalleista ympäristövaikutusten hillitsemiseen on valmistunut. Tulosperusteiset politiikkakeinot tarjoaisivat vaihtoehdon, joilla on mahdollisuus parantaa politiikan kustannustehokkuutta sekä vaikuttavuutta.
Esiselvityksessä on tutkittu erilaisia malleja ja mittareita vesistöön päätyvän ravinnekuormituksen vähentämiseen, luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen ja ilmastonmuutoksen hillintään. Akordi oy:n maa- ja metsätalousministeriölle tekemä esiselvitys tarkastelee mittarien ja mallien mahdollisuuksia ja rajoitteita hajakuormituksen tulosperusteisessa ohjauksessa.
”Tähän asti olemme ohjanneet maanomistajia ja viljelijöitä tekemään tiettyjä ympäristötoimenpiteitä ja maksaneet niiden tekemisestä aiheutuvista kustannuksista korvauksen. Tuloksiin perustuva kannuste sen sijaan asettaa tavoitteen ja korvaus perustuu ainakin osittain syntyneeseen hyötyyn. Samalla maanomistajalle jää suurempi mahdollisuus valita itse tilallaan tehokkaimmat keinot tavoitteen saavuttamiseen”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Heini Lehtosalo.
”Puhtaassa siirtymässä elinkelpoisen ympäristön, yhteiskunnan ruokaturvan ja maanomistajien toimeentulon yhteensovittaminen on keskeinen kysymys”, kuvaa työn lähtökohtia Akordi Oy:n operatiivinen johtaja Irina Niinivaara.
Lisäksi tiukassa valtion taloustilanteessa on tarpeellista parantaa julkisten varojen käytön tehokkuutta. Tulosperusteinen tuki on yksi vastaus siihen.
Vesiensuojelussa rehevöitymisen torjunta on keskeinen tavoite, erityisesti maatalouden fosforikuormituksen osalta. Esiselvityksessä lupaavin konkreettinen mittari on peltomaan fosforitasosta kertovaa P-luku tulosperusteisille malleille. Fosforitaso kytkeytyy vahvasti vesistöjen ravinnekuormaan ja on viljelijän ohjailtavissa.
Esiselvityksen tulokset syntyivät yhteistyössä tutkijoiden ja hallinnon edustajien kanssa ja ne perustuvat kansainväliseen kirjallisuuteen. Ehdotettuja mittareita voidaan kehittää edelleen yhteistyössä maanomistajien kanssa esimerkiksi pilotoimalla.
”Esiselvityksen perusteella hyvin valmisteltu pilotti P-luvun käytöstä tuloksen mittarina voisi olla seuraava askel kohti tulosperusteisia järjestelmiä, kertoo tutkimusjohtaja Antti Iho Itä-Suomen yliopistosta.
“Tulosperusteisten ohjauskeinojen laajamittaisempi käyttöönotto edellyttää pilotointia. Metsätalouden tulosperusteisten tukien kehittämistä selvittänyt työryhmä ehdotti eilen pilotointia metsäsektorille. Maatalouden puolella on käynnissä hanke, jossa pilotoidaan tarjouskilpailua turvepeltojen vettämisessä. Nämä pilotit ovat hienoja avauksia ja välttämättömiä, jotta pääsemme eteenpäin, Lehtosalo toteaa.
Linkki esiselvitykseen: Kohti tulosperusteisten järjestelmien soveltamista maa- ja metsätaloudessa. Hajakuormituksen hillinta ja luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen.Linkki toiselle sivustolle
Lisätietoja:
Heini Lehtosalo
Neuvotteleva virkamies, Maa- ja metsätalousministeriö
+358 29 5162057
heini.lehtosalo(at)gov.fi
Antti Iho
Tutkimusjohtaja, Itä-Suomen yliopisto
+358 50 4629721
antti.iho(at)uef.fi
Irina Niinivaara
Operatiivinen johtaja, Akordi oy
+358 40 6520744
irina(at)akordi.fi
Linkkejä:
MMM:n tiedote (11.2.2025): Metsätalouden kannustejärjestelmään ehdotetaan tulosperusteisten tukien pilotointia – esityksestä pyydetään lausuntojaLinkki toiselle sivustolle
www.akordi.fiLinkki toiselle sivustolle