Hyppää sisältöön

Kyläkauppatukea myönnettiin 1,25 miljoonaa euroa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.6.2024 15.40
Tiedote

Tukea jaettiin koko Suomeen. Kyläkauppatuki edistää maaseudun elinvoimaa ja palveluiden saatavuutta.

Ruokavirasto on myöntänyt kyläkauppatukea 129 kyläkaupalle ja yhdelle myymäläautolle. Maaseudun päivittäistavarakaupoille tarkoitettu kyläkauppatuki oli haettavissa edellisen kerran vuonna 2023. Tämänkertaisella hakukierroksella tukialuetta jouduttiin määrärahaleikkausten vuoksi supistamaan koskemaan harvaan asuttua maaseutua ja ydinmaaseutua sekä hankalan saavutettavuuden saaristoalueita.

Tukea myönnettiin noin 9600 euroa kyläkauppaa kohden. Myymäläautopalvelua tarjoava kyläkauppa saa noin 13 000 euron tuen. Yhteensä tukea jaettiin 1,25 miljoonaa euroa tukikaudelle 1.7.2024-30.6.2025. Tuen tavoitteena on turvata ja edistää päivittäistavarakauppapalveluiden saatavuutta maaseudulla ylläpitämällä ja lisäämällä palveluiden monipuolisuutta. Kyläkaupat tarjoavat päivittäistavarapalveluiden lisäksi esimerkiksi käteisnosto-, posti-, polttoainejakelu- ja apteekkipalveluita.

”Olen tyytyväinen, että kyläkauppojen tärkeää toimintaa voidaan edelleen tukea”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

”Toiveena on, että kaikki nykyiset kyläkaupat palveluineen pysyvät jatkossakin osana kansalaisten arkea ja lähipalvelutarjontaa. Kyläkauppoja kannattaa käyttää mahdollisimman paljon päivittäisten tarvikkeiden hankintapaikkoina. Ne tarjoavat maaseudulla monia toimivan arjen kannalta välttämättömiä palveluita. Kyläkauppatuki voi parhaimmillaan rohkaista myös uusia yrittäjiä jatkamaan tätä maaseudun elinvoiman kannalta merkityksellistä tehtävää”, Essayah sanoo.

Lisätietoja:

Marjo Anttoora, ministerin erityisavustaja, p. 050 5700334, [email protected]

Auli Sihvola, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 5162 442, [email protected]

Ruokavirasto antaa lisätietoja myönnetyistä kyläkauppatuista

Tommi Alanko, ylitarkastaja, Ruokavirasto, p. 029 5204 120, [email protected]