Hyppää sisältöön

Kestävän kasvun ohjelmasta yli kolme miljoonaa euroa kulttuurin ja luovien alojen kehittämiseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2024 9.17
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala on myöntänyt kulttuurin ja luovien alojen toimijoille 3,3 miljoonaa euroa valtionavustuksina. Rakennetukiavustukset ovat osa Kestävän kasvun ohjelmaa ja ne on tarkoitettu alan innovatiivisten palvelujen sekä tuotanto- ja toimintamallien kehittämiseen.

Nyt päätetyt avustukset ovat osa yhteensä lähes 30 miljoonan euron tukipakettia, joka on suunnattu kulttuurialan ja luovien alojen uudistumisen. Avustuksia on myönnetty aiemmin kolmesti. Tavoitteena on auttaa alan toimijoita kehittämään uusia palveluja sekä tuotanto- ja toimintamalleja.

Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki rahoitetaan EU:n kertaluonteisesta elpymis- ja palautumistukivälineestä (Recovery and Resilience Facility, RRF).

- Rakennetuki on avannut kulttuurin ja luovien alojen toimijoille mahdollisuuksia uudistumiseen ja digitalisaation edistämiseen. Tavoitteenamme on, että hankkeet saavat aikaan tuloksia, joilla on alaa laajasti hyödyttäviä vaikutuksia, ministeri Sari Multala toteaa. 

Tukea myönnettiin tällä hakukierroksella kuudelletoista hankkeelle, jotka koskevat erityisesti kulttuuriperintöä ja -matkailua, av- ja elokuva-alaa, näyttämötaidetta, musiikkia, kirjallisuutta ja tekijänoikeuksia. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 149.

Suomen Kestävän kasvun ohjelman mukaisesti rakennetuen tavoitteena on lisätä kulttuuri- ja luovien alojen työpaikkoja ja vaikuttaa siihen, että alojen osuus BKT:stä nousee. Hankkeet edistävät luovan talouden tiekartan tavoitteita.

Kulttuurin ja luovien alojen rakennetuen ensimmäisellä hakukierroksella (2021) avustuksia myönnettiin yhteensä neljä miljoonaa euroa, toisella (2022) hakukierroksella 13,72 miljoonaa euroa ja kolmannella (2023) hakukierroksella 8,38 miljoonaa euroa. 

Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki: Hakuilmoitus ja myönnetyt avustukset

Lisätietoja:
asiantuntija Elina Mäkelä, p. 029 5330 329
asiantuntija Sanna Käyhkö, p. 029 5330 111

Suomen kestävän kasvun ohjelma: Elpymis- ja palautumissuunnitelma 

Kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Elpymisväline jakaantuu seitsemään ohjelmaan, joista elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) on suurin. 

Rahoitusta saadakseen jäsenvaltioiden tulee esittää elpymis- ja palautumissuunnitelma (RRP), joka Suomessa sisältyy kestävän kasvun ohjelmaan. Suomen kestävän kasvun ohjelmalla vauhditetaan kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Ohjelma jakautuu neljään pilariin, joista kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki sisältyy pilariin kolme: Työllisyysasteen ja osaamistason nostaminen kestävän kasvun vauhdittamiseksi.