Hyppää sisältöön

Koko Suomen itäraja suljetaan uudelleen

sisäministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 14.12.2023 18.23
Tiedote

Valtioneuvosto on päättänyt sulkea rajanylityspaikat Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla 14.1.2024 saakka. Päätös tulee voimaan 15.12.2023 klo 20. Kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla. Asiasta päätettiin valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa 14.12.

Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat avattiin liikenteelle torstaina 14.12. Tavoitteena oli purkaa rajaliikenteen rajoituksia asteittain Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ja seurata rajoitusten purkamisen vaikutuksia. Välineellistetty maahantulo itärajalla on jatkunut torstain aikana.

- Tämä on merkki siitä, että Venäjän viranomaiset jatkavat hybridioperaatiota Suomea kohtaan. Tämä ei Suomelle käy, sanoo sisäministeri Mari Rantanen

Viranomaisten mukaan on selvää, että maahantulo on tapahtunut vieraan valtion viranomaisten tai muiden toimijoiden vaikutuksesta. Ilmiöön liittyy myös kansainvälistä rikollisuutta. Ilmiö ja uhka sen laajenemisesta aiheuttavat vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle sekä yleiselle järjestykselle Suomessa.

Valtioneuvosto katsoi, että ilmiön jatkumisen takia on välttämätöntä tehdä uusi valtioneuvoston päätös, jonka myötä Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat suljetaan uudelleen. Suomen ulkorajoilla kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään avoinna oleville lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.