Hyppää sisältöön

Kolmansista maista saapuvilta täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos 21.12. alkaen

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2021 14.42
Tiedote 163/2021
korona ja päätökset.

Suomessa voimassa olevia ulkorajoja koskevia maahantulon rajoituksia jatketaan ja terveysturvallisuustoimia tiukennetaan. Valtioneuvoston 16.12. tekemä päätös tulee voimaan 20.12. ja on voimassa 16.1.2022 asti. Päätöksen mukaan EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan 21.12. alkaen alle 48 tuntia vanha negatiivinen Covid-19-testitulos ja lisäksi rokotustodistus.

Vaatimus koskee 31.12.2021 saakka 2005 tai aiemmin syntyneitä ja 1.1.2022 alkaen 2006 tai aiemmin syntyneitä.

Vaatimus ei koske Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvia heidän palatessaan asuinmaahansa eikä henkilöitä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt. Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja Aluehallintoviranomaisten tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.

EU- ja Schengen-maista voi saapua Suomeen vapaasti ilman matkustusrajoituksia kuten tähänkin saakka.

Samassa yhteydessä luovutaan eteläisen Afrikan valtioita koskevista erityisrajoituksista. Koronaviruksen omikronmuunnos on jo laajasti levinnyt maailmalla ja myös Euroopan sisäisesti, joten vain tiettyjä valtioita koskevia rajoituksia ei katsota enää tarkoituksenmukaisiksi.

Maahantulo Suomeen edelleen rajoituksitta sallittua EU:n vihreän listan maista

Valtioneuvoston aiempien päätösten mukaan maahantulo Suomeen on rajoituksitta sallittua EU:n vihreän listan maiden ja alueiden asukkaille. Vihreän listan mailla tarkoitetaan riittävän hyvässä tautitilanteessa olevia maita, joiden osalta Euroopan unionin neuvosto on päättänyt sallia vapaan matkustamisen EU:n alueelle. 

Muiden kuin neuvoston suosituksessa mainittujen kolmansien maiden osalta maahantulon rajoitukset jatkuvat 16.1.2022 saakka.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Aluehallintovirastot ohjeistavat kuntia terveysturvallisuustoimiin. Kunnat vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentokentillä. Ulkorajoilla Rajavartiolaitos tarkastaa testitodistuksen terveysviranomaisten kanssa sovittavalla tavalla.

Lisätietoja:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].
  
Jos sinulla on kysyttävää hyväksytyistä rokotteista tai karanteeni- tai testivaatimuksista, ota yhteyttä Valtioneuvoston koronainfo -palvelupuhelimeen 0295 535 535 tai käy THL:n verkkosivuilla.