Hyppää sisältöön

Sisäministeri Rantanen vierailee Europolissa ja Eurojustissa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 12.6.2024 9.40
Tiedote

Sisäministeri Mari Rantanen vierailee 12.6. Haagissa EU:n lainvalvontayhteistyövirasto Europolissa sekä EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virasto Eurojustissa. Hän tapaa molempien virastojen pääjohtajat Catherine De Bollen (Europol) ja Ladislav Hamranin (Eurojust). Vierailujen teemana on muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden torjunta ja tulevan komission ohjelma.

Suomen hallitusohjelma painottaa voimakkaasti järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa sekä tiedonvaihdon tehostamista jäsenvaltioiden kesken. Europol ja Eurojust ovat molemmat olennaisia virastoja näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Yksi Suomen hallituksen pääprioriteeteista EU:n strategiseen agendaan ja tulevan komission ohjelmaan vaikuttamisessa on Euroopan kokonaisturvallisuuden parantaminen ja EU:n sisäisen turvallisuuden vahvistaminen.

-EU-maiden oikeus- ja lainvalvontaviranomaisten toimintaedellytyksiä ja rajat ylittävää yhteistyötä pitää kehittää vastaamaan merkittävästi muuttunutta turvallisuusympäristöä. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että viranomaisten tiedonsaantia ja tietoturvaa edistetään, toteaa sisäministeri Rantanen. 

Europolin tehtävänä on tukea ja tehostaa EU:n jäsenvaltioiden toimintaa ja keskinäistä yhteistyötä, jolla ehkäistään ja torjutaan kahta tai useampaa jäsenvaltiota koskevaa vakavaa rikollisuutta ja terrorismia.

Eurojustin tehtävänä on edistää ja koordinoida kansallisten oikeusviranomaisten yhteistyötä esitutkinta ja syytetoimissa Euroopan unionin alueella vakavaa rajat ylittävää ja järjestäytynyttä rikollisuutta koskevissa asioissa. 

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 22 16, [email protected] 

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio