Varautumisohjeisiin on tutustuttu jo noin puoli miljoonaa kertaa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2025 11.40
Tiedote

Koko väestölle suunnattu Häiriö- ja kriisitilanteiden opas julkaistiin Suomi.fi-verkkopalvelussa marraskuussa. Varautumisohjeet ovat tavoittaneet laajasti ensimmäisen kolmen kuukauden aikana.

Varautumisoppaasta palautetta antaneista valtaosa on ollut tyytyväisiä sen sisältöön. Tyytyväisten osuus on ollut noin 70 prosenttia, osittain tyytyväisten 13 prosenttia. Saatu palaute otetaan huomioon, kun oppaan sisältöjä kehitetään jatkossa.

Erityisen paljon oppaan kävijöitä on kiinnostanut häiriötilanteiden muistilista ja mitä varautuminen tarkoittaa. Eniten käyntejä koonneita aihesisältöjä ovat lisäksi olleet sotilaalliseen konfliktiin, sähkökatkoihin, tietoliikenteen ja viestintäyhteyksien häiriöihin ja maksamisen häiriöihin liittyvät varautumisohjeet. Kaikkiaan oppaan sisältöjä on katsottu arviolta miljoona kertaa.

Moni kokee varautumisohjeiden vahvistavan turvallisuuttaan

Varautumisohjeiden vaikutusta kansalaisten kokemaan turvallisuuteen selvitettiin joulukuussa osana valtioneuvoston julkaisemaa kansalaispulssia.

Väestökyselyn perusteella 63 prosenttia oli kuullut oppaasta. Noin 41 prosenttia vastanneista koki varautumisohjeet turvallisuuttaan vahvistaviksi. Vastaavasti 9 prosenttia katsoi niiden heikentävän turvallisuuden kokemustaan ja loput kokivat, ettei niillä juuri ole vaikutusta.

Varautuminen on tehtävä ennakkoon

Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin. Kotivara on varautumisen materiaalinen perusta, mutta etukäteen omaksutut tiedot ja taidot ovat erityisen tärkeitä silloin, jos tilanne on poikkeuksellinen. Myös oppaaseen on tarkoitus tutustua ennakkoon, kun yhteiskunnassa ei ole häiriöitä.

- Varautumisohjeisiin ennakolta tutustuminen parantaa tutkitusti kriisinsietokykyä ja kykyä toimia vaaratilanteissa. On ymmärrettävää, että ajatus kriiseihin varautumisesta voi herättää myös pelkoa, mutta samalla riskien ja uhkien läpikäyminen mielessä vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä, kertoo sisäministeriön viestintäjohtaja Eriikka Koistinen.

Osaa ihmisistä on kiinnostanut, miksi opasta ei ole jaettu paperisena jokaiseen kotiin. 

- Tärkeintä on huolehtia varautumisesta etukäteen, eli ennen häiriötilannetta. Tähän tarkoitukseen verkkosivusto toimii hyvin. Lisäksi etuna on kustannustehokkuus ja se, että tietoa on mahdollista päivittää. Näin varmistamme, että ohjeet ovat aina ajantasaiset, Koistinen sanoo.

Oppaasta on saatavilla verkossa usealla eri kielellä tulostettava tiivistelmä, jonka voi halutessaan tulostaa itselleen, läheisilleen tai palvelupisteisiin. Lisäksi oppaassa on tietoa muun muassa viittomakielisillä videoilla. Varautumisopas on julkaistu osoitteessa: suomi.fi/varautuminen. Opas löytyy myös 112-sovelluksen kautta.

Suomi.fi-verkkopalvelusta kansalaiset löytävät toimintaohjeita ja palveluita erilaisiin elämäntilanteisiin. Sisäministeriö toteutti varautumisoppaan Digi- ja väestötietoviraston ja laajan yhteistyöverkoston kanssa. Opas kokoaa tietoa ja ohjeita erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta. Oppaassa käsitellään tilanteita, jotka vaikuttaisivat laajasti yhteiskuntaan ja yhteisöihin. Tällaisia tilanteita olisivat esimerkiksi pitkät sähkö-, vesi- ja tietoliikennekatkot, sään ääri-ilmiöt sekä pitkäkestoisemmat kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti.

Lisätietoja:
viestintäjohtaja Eriikka Koistinen, sisäministeriö, p. 0295 488 222, [email protected] (oppaan sisältö)
johtava asiantuntija Terhi Tuokkola, Digi- ja väestötietovirasto, p. 0295 535 097, [email protected] (Suomi.fi)