Beredskapsguiden har redan fått cirka en halv miljon besök

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 18.2.2025 11.40
Pressmeddelande

Guiden Beredskap för störnings- och krissituationer, som riktar sig till hela befolkningen, publicerades i Suomi.fi-nättjänsten i november. Beredskapsanvisningarna har nått en stor publik under de tre första månaderna.

Största delen av dem som gett respons på beredskapsguiden har varit nöjda med innehållet. Cirka 70 procent har varit nöjda och 13 procent delvis nöjda. Responsen kommer att beaktas när guidens innehåll utvecklas i fortsättningen.

De som besökt guiden har varit särskilt intresserade av checklistan om beredskap för störningssituationer och vad beredskap innebär. De innehållssidor som utöver detta har fått flest besök är anvisningar som gäller militär konflikt, elavbrott, störningar i datakommunikationen och kommunikationsförbindelserna samt störningar i betalningar.
Totalt har guidens olika innehållssidor besökts uppskattningsvis en miljon gånger.

Många upplever att beredskapsanvisningarna stärker deras säkerhet

Beredskapsanvisningarnas inverkan på trygghetskänslan hos finländarna utreddes i december som en del av statsrådets Medborgarpulsen-enkät.

Enligt befolkningsenkäten hade 63 procent hört talas om guiden. Cirka 41 procent av respondenterna upplevde att beredskapsanvisningarna stärker deras säkerhet medan 9 procent ansåg att de försämrar deras trygghetskänsla. Resten upplevde att anvisningarna inte har någon större inverkan.

Beredskapen ska byggas upp på förhand

Beredskap innebär att man förbereder sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Reservförrådet är den materiella grunden för beredskapen, men de kunskaper och färdigheter som man tillägnat sig på förhand är särskilt viktiga i exceptionella situationer. Avsikten är också att läsa guiden redan innan det förekommer störningar i samhället.

- Att på förhand läsa beredskapsanvisningarna förbättrar bevisligen resiliensen och förmågan att agera i risksituationer. Det är förståeligt att tanken om att förbereda sig för kriser också kan väcka rädsla, men att gå igenom risker och hot i sina tankar stärker samtidigt den mentala resiliensen, säger inrikesministeriets kommunikationsdirektör Eriikka Koistinen.

En del människor har undrat varför guiden inte har delats ut som en broschyr till varje hem.

- Det viktigaste är att sörja för beredskapen på förhand, det vill säga före en störningssituation. Webbplatsen är ett bra instrument för detta ändamål. Ytterligare fördelar är kostnadseffektiviteten och att informationen kan uppdateras. På så sätt säkerställer vi att anvisningarna alltid är uppdaterade, säger Koistinen.

På webben finns ett sammandrag av guiden på flera olika språk som kan skrivas ut för eget bruk, för att ge till närstående eller för att användas på serviceställen. Guiden innehåller också information bland annat på videor på teckenspråk. Beredskapsguiden finns på adressen suomi.fi/guider/beredskap. Guiden kan hittas också via appen 112.

I Suomi.fi-nättjänsten kan allmänheten hitta anvisningar och tjänster för olika livssituationer. Beredskapsguiden har utarbetats av inrikesministeriet tillsammans med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och ett omfattande samarbetsnätverk. I guiden finns samlad information och anvisningar om beredskap inför olika störningar och kriser. Guiden behandlar situationer som har omfattande konsekvenser för samhället och gemenskaper. Sådana situationer är till exempel långa el- och vattenavbrott och avbrott i dataförbindelserna, extrema väderfenomen samt långvariga kriser, till exempel en pandemi eller en militär konflikt.

Mer information:
Eriikka Koistinen, kommunikationsdirektör, inrikesministeriet, tfn 0295 488 222, [email protected] (guidens innehåll)
Terhi Tuokkola, ledande sakkunnig, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, tfn 0295 535 097, [email protected] (Suomi.fi)