Rapport ger rekommendationer för att förbättra säkerheten i glesbygden
![](/documents/1410869/3724344/Maaseutu-3.jpg/b21d3e6c-057e-bd5d-b0a7-92eae37ae883?t=1739347859614&width=1200)
En rapport om säkerheten i glesbygden rekommenderar att också de lokala samhällena på landsbygden stärker beredskapen inför olika störnings- och krissituationer. Den färska rapporten behandlar säkerheten i glesbygden och ger rekommendationer om åtgärder för att utveckla säkerheten.
Rapporten ger en heltäckande bild över säkerhetsläget i glesbygden, de viktigaste punkterna för utveckling av säkerheten samt över god praxis och nätverket av säkerhetsaktörer. Rapporten innehåller också rekommendationer om åtgärder för att utveckla säkerheten i glesbygden.
I rapporten behandlas områdenas befolkningsutveckling och infrastruktur, läget i fråga om välfärdstjänsterna och säkerhetstjänsterna samt välfärdsområdesreformens konsekvenser för uppbyggnaden av säkerheten.
Rapporten lyfter fram aktuella säkerhetsrelaterade utmaningar, såsom förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön till följd av Rysslands anfallskrig samt konsekvenserna av extrema väderfenomen.
Beredskap för störnings- och krissituationer förutsätter ett nära samarbete
Rapporten ger rekommendationer för att förbättra säkerheten i glesbygden.
För att upprätthålla och utveckla säkerheten i glesbygden behövs sektorsövergripande verksamhet enligt modellen för övergripande säkerhet. Modellen går ut på att myndigheterna, näringslivet, organisationer och medborgare tillsammans tryggar samhällets vitala funktioner. Den öppna dialog om säkerhetsfrågor som förs i områdena upprätthåller demokratin och stärker kriståligheten.
- Målet med utvecklingen av säkerheten i glesbygden ska vara att stärka trygghetskänslan och skyddsnäten i vardagen. Jag hoppas att rekommendationerna i rapporten om säkerheten i glesbygden noteras av såväl landets beslutsfattare som de regionala och lokala beslutsfattarna, säger kanslichef Matti Sarasmaa.
Enligt rekommendationerna i rapporten måste också säkerheten kring vatteninfrastrukturen i glesbygdsområden förbättras och arrangemangen för försörjningsberedskapen tryggas. Det eftersatta underhållet av kritisk infrastruktur på landsbygden måste minskas och en tillräcklig driftsäkerhet hos infrastrukturen måste säkerställas.
Lokalsamhällenas beredskap och praktiska metoder för att förbereda sig på och agera i olika störnings-, undantags- och krissituationer måste stärkas. Alla dessa åtgärder bidrar till en tryggare vardag i samhällena.
Rapporten Säkerheten i glesbygden 2025 har sammanställts av Harvaturva-nätverket, som består av myndigheter, organisationer och enskilda sakkunniga.
Mer information:
Jari Lepistö, räddningsöverinspektör, tfn 0295 488 218, [email protected]