Hyppää sisältöön

Veikkaukselle mahdollistetaan uusi tapa tarjota nettiarpoja

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2023 13.59
Tiedote

Hallitus antoi torstaina 7.9. asetuksen Veikkaus Oy:n rahapelien toimeenpanosta annetun asetuksen muuttamisesta. Voimassa olevaa asetusta on päivitetty vastaamaan arpajaislakiin tehtyjä muutoksia. Lisäksi muutos mahdollistaa Veikkaukselle uuden tavan toimeenpanna sähköisiä rahapeliarpoja, eli nettiarpoja.

Veikkaus voi jatkossa hyödyntää toiminnassaan Lotteries Entertainment Innovation Alliance AS (LEIA) -yhteisyrityksen tarjoamia nettiarpoja. Veikkaus perusti vuonna 2018 yhteisyrityksen usean muun kansallisen rahapeliyhtiön kanssa. Yhteisyrityksessä ovat Veikkauksen lisäksi omistajina rahapeliyhtiöt Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Ranskasta. Yritys tarjoaa ja kehittää omistajiensa käyttöön nettirahapelejä.

Veikkaus ei ole voinut aiemmin hyödyntää yhteisyrityksen pelejä, koska arvonnassa käytettävä tekninen pelialusta sijaitsee Ranskassa. Vuonna 2022 muutettu arpajaislaki kuitenkin mahdollistaa Veikkauksen käyttämien pelialustojen sijainnin myös Suomen ulkopuolella EU- ja ETA-jäsenvaltiossa. 

Asetukseen on lisäksi tehty arpajaislain muutoksista johtuvia teknisluonteisia päivityksiä ja muutoksia, jotka johtuvat asetuksen soveltamisesta havaituista rahapelien toimeenpanoon ja valvontaan liittyvistä käytännön tarpeista.

Valmistelun yhteydessä tarkasteltiin lisäksi rahapeliautomaattien enimmäismäärän muuttamista. Muutosta ei tässä yhteydessä tehty. Muutos ei olisi vaikuttanut käytännössä nykytilanteeseen, jossa Veikkaus on omaehtoisesti vähentänyt kauppoihin, kioskeihin ja liikenneasemille sijoitettujen rahapeliautomaattien määrää. Hallitusohjelman mukaan pelikoneiden siirtämistä erillisiin valvottuihin tiloihin tullaan selvittämään.

Asetus tulee voimaan 14.9.2023.

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Jukka Tukia, p. 0295 488 573, [email protected]