Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallitus esittää: Ravintoloiden sulku jatkuu 18.4. saakka

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 23.3.2021 12.34
Tiedote

Hallitus esittää ravintoloiden sululle kolmen viikon jatkoa 18.4.2021 saakka. Sulku toteutettaisiin saman sisältöisenä kuin tällä voimassa oleva sulku, joka on voimassa 28.3.2021 saakka.

Hallitus linjasi sulun jatkosta neuvottelussaan 22.3. ja hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 23.3.2021.  

– Tautitilanne on edelleen niin vakava, että joudumme jatkamaan ravintoloiden sulkua. Tämä on yksi niistä välttämättömistä toimista, joiden avulla hillitsemme epidemian leviämistä ja painamme tartuntojen määrää alaspäin, kommentoi sulkua työministeri Tuula Haatainen

– Ymmärrämme hyvin, että jatkosulku on kova isku jo ennestään vaikeuksissa olevalle ravintola-alalle. Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan esityksemme korvauksista yrityksille, joita sulkeminen koskee. Tämä jatkosulku otetaan tietenkin myös korvauksen piiriin, elinkeinoministeri Mika Lintilä painottaa.

Seuraavaksi eduskunta käsittelee hallituksen esityksen, jonka jälkeen se pyritään saamaan voimaan mahdollisimman nopeasti.

Ravintoloiden jatkosulkemista pidetään välttämättömänä tautitilanteen vuoksi

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet ovat kiinni asiakkailta maakunnissa, joissa epidemiatilanne on vakavin. Tilannetta tarkastellaan viikoittain ja sulun piirissä olevat maakunnat määritellään valtioneuvoston asetuksessa. Tämän hetkinen asetus on voimassa 28.3.2021 saakka. 

Uusi asetus niistä maakunnista, joissa jatkosulku on voimassa, annetaan, kun eduskunta on hyväksynyt ravintoloiden sulkemista koskevan lain.

Pääperiaatteena on, että ravitsemisliikkeet pidettäisiin suljettuina asiakkailta leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa.

Niillä alueilla, joilla ravintoloita ei suljeta, ravitsemisliikkeiden tulee noudattaa tartuntatautilain ja sen nojalla annettuja säännöksiä.

Ravitsemisliikkeet ovat tällä hetkellä suljettuina asiakkailta seuraavissa maakunnissa:

Mitkä maakunnat kuuluisivat ravintoloiden jatkosulun piiriin?

  • Hallituksen esitys on annettu eduskunnalle 23.3. Kun eduskunta on lakiehdotuksen hyväksynyt ja laki saatu voimaan, voidaan antaa asetus, jossa määritellään ne maakunnat, jotka sulun piiriin kuuluvat jatkossa. Tämä tapahtuu toivottavasti mahdollisimman pian.
  • Hallituksen esityksessä on luonnos asetuksesta, jossa maakunnat määritellään. Sulku määräytyy ajantasaisen tautitilanteen ja terveysasiantuntijoiden näkemykseen mukaan ja siksi siihen voi vielä tulla muutoksia. Luonnos kuvaa tämän hetken tilannetta.
  • Viestimme asiasta lisää heti, kun sen on mahdollista. 

1. Uusimaa  
2. Varsinais-Suomi
3. Satakunta
4. Kanta-Häme 
5. Pirkanmaa
6. Päijät-Häme 
7. Kymenlaakso  
8. Etelä-Karjala 
9. Etelä-Savo
10. Keski-Suomi
11. Etelä-Pohjanmaa 
12. Pohjanmaa
13. Pohjois-Pohjanmaa
14. Lappi
15. Ahvenanmaa

Sulun piiriin eivät kuulu seuraavat maakunnat: Pohjois-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Savo. Näillä alueilla ravitsemisliikkeiden tulee noudattaa tartuntatautilain ja sen nojalla annettuja säännöksiä.

Sulkutilan jälkeen kaikkien ravitsemisliikkeiden on noudatettava rajoituksia, jotka on säädetty tartuntatautilaissa ja sen nojalla. Sen perusteella voitaisiin säätää tiukempia rajoituksia ravitsemisliikkeiden aukiololle, anniskeluajoille sekä asiakaspaikkamäärille.

Sulku kohdistuisi kaikkiin ravitsemisalan yrityksiin, poikkeuksena henkilöstöravintolat

Kuten tällä hetkelläkin, suljettavia ravitsemisyrityksiä olisivat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskee myös terasseja. Noutoannosten mukaan myyminen on kuitenkin sallittua myös sulun aikana.

Poikkeuksena olisivat vain ne ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Maakunnissa, jotka eivät ole rajoituksen piirissä, ravitsemisyritykset voivat olla jatkossakin avoinna asiakkaille. Näiden yritysten on noudatettava rajoituksia, jotka on annettu tartuntatautilailla ja sen nojalla.

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin voimassa olevat sulkutoimenpiteet kohdistuvat. Tukimallia koskeva esitys on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä, ja se toteutetaan osana kustannustukea. Nyt esitetty jatko ravintoloiden sulkuun otetaan huomioon tukimallin jatkovalmistelussa. Yritykset hakisivat sulkemiskorvausta Valtiokonttorista. Haku yrityksille voitaisiin avata toukokuun alussa.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Liisa Huhtala, TEM, p. 029 504 7062 (ravintoloiden sulku)
teollisuusneuvos Mikko Huuskonen, TEM, p. 0295 063 732 (kysymykset kustannustuesta)

 
Sivun alkuun