Lausuntokierros työsuhteen irtisanomisperusteiden muuttamisesta käynnistyy

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 24.2.2025 14.08
Tiedote

Hallitusohjelman mukaan henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä muutetaan niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy. Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää lakimuutoksista lausuntokierroksen 24.2.−7.4.2025. Muutokset on valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä, joka ei ollut työssään yksimielinen.

Hallituksen tavoitteena on purkaa työllistämisen esteitä sekä vahvistaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä. Erityisesti pienyritykset pitävät irtisanomisen oikeudellisia riskejä merkittävänä työllistämisen esteenä.

Syyn irtisanomiselle tulisi olla asiallinen – mielivaltaiset perusteet kielletty jatkossakin

Työnantaja saa nykyisin irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen, jos siihen on työntekijästä johtuva asiallinen ja painava syy. Irtisanomisperusteen riittävyyttä arvioidaan aina kokonaisuutena.

Työryhmän mietinnön mukaan jatkossa edellytettäisiin, että irtisanomisen taustalla oleva syy on asiallinen. Vaatimus syyn asiallisuudesta tarkoittaisi, että työnantajalla täytyisi olla irtisanomiselle työntekijän moitittavaan käyttäytymiseen tai puutteelliseen työsuoritukseen liittyvä peruste. Minkä tahansa moitittavan käytöksen tai puutteellisen työsuorituksen ei katsottaisi riittävän irtisanomisperusteeksi. Keskeistä olisi sen arvioiminen, voidaanko työnantajalta kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista irtisanomisaikaa pidempään. 

Kuten ennenkin, työnantajan tulisi huomioida myös muut työnantajan ja työntekijän velvollisuudet sekä kielletyt irtisanomisperusteet. Mielivaltaisella tai vähäisellä perusteella työsopimusta ei saisi edelleenkään irtisanoa. 

Työryhmän muistion mukaan valmistellut muutokset voisivat lisäksi selkeyttää irtisanomista esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Työntekijä on aiemmin toiminut moitittavasti, ja uusi rikkomus osoittaa samanlaista välinpitämättömyyttä työsuhteeseen liittyvien velvoitteiden noudattamisessa.
  • Työntekijän vakavuudeltaan vähäiset rikkomukset ovat toistuvia.
  • Työntekijä pysyväisluonteisesti alisuoriutuu työssään.

Työnantajalla ei myöskään olisi enää velvollisuutta selvittää mahdollisuutta tarjota työntekijälle muuta työtä. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa työntekijän työntekoedellytykset muuttuvat siten, että työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään esimerkiksi pitkäaikaisen sairauden vuoksi.

Hallituksen tavoitteena antaa esitys kesäkuussa

Lausuntokierroksella oleva esitysluonnos on valmisteltu kolmikantaisesti työ- ja elinkeinoministeriön asettamassa työryhmässä. Työryhmässä olivat edustettuina Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, Suomen Yrittäjät ry:n, Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT:n, valtion työmarkkinalaitoksen, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry:n, STTK ry:n ja Akava ry:n edustajat sekä palkansaajajärjestöjen yhteinen edustaja. 

Työryhmä ei ollut työssään yksimielinen. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät ry ja, Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT esittivät työryhmän mietinnöstä täydentävät lausumat. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, STTK ry ja Akava ry jättivät yhteisen eriävän mielipiteen.

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää työryhmän mietinnöstä lausuntokierroksen 24.2.−7.4.2025. Tämän jälkeen virkavalmistelu jatkuu. Hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle esitys kesäkuussa 2025.

Työryhmän mietinnön mukaan lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2026.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Nico Steiner, TEM, p. 0295 049 001