Hyppää sisältöön

Ministeri Lintilä Terrafamen akkukemikaalitehtaan avajaisissa Sotkamossa: Uusi tehdas virstanpylväs rakennettaessa vastuullista akkuarvoketjua

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2022 14.15
Tiedote
Joni Lukkaroinen, Mika Lintilä, Jeremy Weir, Lauri Ratia

”Terrafamen akkukemikaalitehdas on hyvä esimerkki siitä, miten kehitämme Suomen kaivos- ja akkuteollisuutta kohti korkean jalostusarvon tuotantoa. Käyttöön otetaan edistyneitä prosesseja ja tekniikoita sekä kehitetään työvoimaa uudella osaamisella alueella, joka mahdollistaa vastuullista vihreää siirtymää, totesi elinkeinoministeri Mika Lintilä 16.6.2022 tehtaan avajaisissa Sotkamossa.

Terrafame Oy teki vuonna 2018 kauaskatseisen investointipäätöksen, joka siirtää yhtiön metallien jalostusketjussa eteenpäin akkukemikaalien valmistajaksi. Se päätti investoida tehtaaseen, joka on yksi maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista. Terrafamen teollisuusalueen integroitu tuotanto omasta kaivoksesta akkukemikaaleiksi muodostaa ainutlaatuisen ja energiatehokkaan tuotantoketjun, joka tuottaa akkukemikaaleja, joiden hiilijalanjälki on maailman pienimpiä. 

”Kun aloitin elinkeinoministerinä 2016, otti Terrafame vasta ensimmäisiä askeleitaan yrityksenä. Kukaan ei luultavasti osannut ennustaa, millainen akkubuumi meitä odottaa. European Battery Alliance käynnistettiin ja Suomi osallistui aktiivisesti eurooppalaisen akkuteollisuuden rakentamiseen. Kaivostoiminnasta ja Terrafamesta tuli nopeasti mielenkiintoinen liiketoimintamahdollisuus, erityisesti akkuteollisuuden näkökulmasta” ministeri Mika Lintilä muisteli.

”Terrafamen akkukemikaalitehtaan avaaminen on merkittävä virstanpylväs rakennettaessa kestävää ja vastuullista akkuarvoketjua Suomeen. Tämä on myös tärkeä askel kohti kansallisen akkustrategian tavoitteita. Tänä päivänä suomalainen akkuarvoketju, jonka keskeiset toimijat ovat Terrafame ja Suomen Malminjalostus, on tunnettu ja arvostettu brändi kaikkialla akkumaailmassa”, ministeri totesi.

”Suurten akkutehtaiden määrän kasvaessa nopeasti kasvaa myös keskeisten akkumineraalien ja kemikaalien kysyntä. EU haluaa myös lisätä itsenäisyyttään akkujen välttämättömissä raaka-aineissa, jotka ovat myös keskeinen osa vihreää siirtymää”, Lintilä muistutti.

”Suomella on hyvät mahdollisuudet hyödyntää kasvavan akkuteollisuuden tarjoamia mahdollisuuksia Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Avaamalla yhden maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjasta Terrafame on edistämässä asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa kanssa vähähiilisiä liikennemuotoja”, ministeri arvioi.

”Terrafamella on merkittävä vaikutus Sotkamon ja koko Kainuun alueen talouteen, ja jopa valtakunnan tasolla. Ilman kestävää kaivostoimintaa on mahdotonta saavuttaa ilmastotavoitteita ja toteuttaa vihreää siirtymää. Yhtiöllä on tärkeä rooli tämän siirtymän mahdollistajana”, Lintilä totesi.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Mari Kokko, p. 040 521 2124
johtava asiantuntija Jyrki Alkio, TEM, p. 040 342 4476