Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

OECD:n työministerikokouksessa aiheena työmarkkinoiden kriisinsietokyky

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.6.2022 10.33
Tiedote
Tuula Haatainen

Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö OECD:n työministerit kokoontuvat 7.6.2022. Pariisissa. Tapaamisen aiheena on muun muassa työmarkkinoiden kriisinkestävyys ja se, kuinka rakennamme kriisien jälkeen aiempaa toimivammat ja vahvemmat työmarkkinat.

Suomea kokouksessa edustaa työministeri Tuula Haatainen. Ministerikokouksen lisäksi hän tapaa vierailullaan muun muassa OECD:n työ- ja sosiaaliasioiden johtaja Stefano Scarpettan. Tapaamisen aiheena on jatkuva oppiminen ja osaajien houkuttelu.

Kolmikanta ja lomautusjärjestelmä helpottivat Suomen työmarkkinoita koronapandemian aikana

Suomen työmarkkinat ovat toipuneet koronapandemiasta verrattain hyvin. Ministeri Haatainen korostaa kolmikannan merkitystä suomalaisten työmarkkinoiden kriisinkestävyydessä.

”Kolmikantainen valmistelu on suomalaisen yhteiskunnan ja työmarkkinoiden ydintä. Kriisin keskellä eri osapuolten yhteistyön merkitys korostuu ja kolmikantainen valmistelu on tärkeässä roolissa myös, kun pohdimme Suomen työelämän tulevaisuutta ja tasapainoista kehittämistä”, ministeri Haatainen sanoo.

Työministeri kertoo OECD:n kokouksessa myös Suomen lomautusjärjestelmästä. Suomessa lomautusjärjestelmä varmistaa työmarkkinoiden joustavan reagoinnin kriisin keskellä. Esimerkiksi koronapandemiassa pystyttiin välttämään monien työntekijöiden irtisanominen. Korona-aikana parannettiin myös lomautettujen työttömyysturvaa. Monissa maissa pohditaan pandemian oppien myötä vastaavanlaisen lomautusjärjestelmän käyttöönottoa.

Työelämän nopea uudistuminen edellyttää jatkuvaa oppimista

Työryhmäkeskustelussa ministeri Haatainen nostaa esiin jatkuvan oppimisen merkityksen muuttuvien työmarkkinoiden kriisinsietokyvylle. Muita keskusteluaiheita kokouksessa ovat muun muassa työmarkkinoiden vihreä siirtymä, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja ukrainalaisten pakolaisten työllistyminen.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Piritta Jokelainen, p. 0295 047 353

 
Sivun alkuun