Hyppää sisältöön

Ohjaamoille tukea kannustinmallista nuorten matalan kynnyksen palveluiden kehittämiseen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2021 12.09
Tiedote

Uusi valtionavustus kannustaa kuntia palkkaamaan nuorten matalan kynnyksen palvelupisteisiin eli Ohjaamoihin lisää sosiaali- ja terveys- sekä koulutuspalveluiden asiantuntijoita. Kannustinmalli vahvistaa näin Ohjaamojen resursseja ja moniammatillisuutta, joista hallitus linjasi syksyn 2020 budjettiriihessä. Tavoitteena on, että nuoret saavat yhdestä paikasta entistä paremmin tukea niin hyvinvointiin, koulutukseen kuin työllistymiseen.

Ohjaamot ovat palvelupisteitä, joista nuori saa monipuolisesti palveluja yhden luukun periaatteella. Nuorten antaman asiakaspalautteen ja selvitysten perusteella tarve tukea nuoria mielen hyvinvoinnissa on kasvanut.

– Hallitus on yhdessä sitoutunut nuorten palveluiden parantamiseen ja Ohjaamoiden kehittämiseen. Olen erittäin tyytyväinen, että pystymme kannustinmallin avulla vahvistamaan Ohjaamoiden moniammatillisuutta ja saamaan lisää resursseja nuorten tukemiseksi. Tämä on koronasta johtuen entistäkin tärkeämpää, sanoo työministeri Tuula Haatainen.

Valtionavustus kannustaa palkkaamaan lisää asiantuntijoita Ohjaamoihin

Kannustinmallin periaatteena on, että kun kunta rekrytoi uuden asiantuntijan Ohjaamoon, se voi hakea valtionavustusta toisen Ohjaamo-asiantuntijan palkkaukseen. Valtionavustuksen turvin kunta pystyy näin palkkaamaan kaksi asiantuntijaa yhden asiantuntijan palkkakustannuksella.

Valtionavustus rahoitetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Sitä voivat hakea kunnat, joissa sijaitsee nuorten palvelupiste Ohjaamo. Rahoitus on kokonaisuudessaan 13 miljoonaa euroa ja vuositasolla 3,25 miljoonaa euroa. Avustus on käytettävissä ajalle 1.9.2021–31.12.2024, ja kunnat voivat hakea avustusta 1.9.2021 alkaen.

Valtionavustusta voi käyttää ainoastaan henkilöstökululuihin, joita seuraa joko sosiaali- ja terveyspalveluihin tai koulutussektorille kuuluvan asiantuntijuuden vahvistamisesta Ohjaamossa. Avustus myönnetään vuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Iiris Niinikoski, p. 0295 047 372
johtava asiantuntija Janne Savolainen, TEM, p. 0295 067 042
erityisasiantuntija Jani Lehto, TEM, p. 0295 047 003