Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

TEM rahoittaa E2:n tutkimushanketta, joka selvittää miten Suomeen saadaan lisää kansainvälisiä osaajia 

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2021 13.14
Uutinen
En kvinna och en man har ett möte, med en öppen bärbar dator på bordet.

Työ- ja elinkeinoministeriö on mukana E2:n tutkimushankkeessa, jossa selvitetään, miten Suomen vetovoimaa kansainvälisten osaajien ja ulkosuomalaisten paluumuuttajien keskuudessa voidaan vahvistaa. Hankkeessa kuullaan ulkosuomalaisia, Suomessa asuvia ulkomaalaisia ja kansainvälisiä diginomadeja. 

Pula osaavasta työvoimasta on jo monella toimialalla kasvun este. Tämän vuoksi Suomi tarvitsee kohtaantoa parantavien toimien lisäksi myös työvoiman maahanmuuttoa. 

E2:n tutkimushankkeessa ääneen pääsevät myös potentiaaliset Suomeen muuttajat. Tutkimus hakee vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miten Suomesta tulee osaajia kutsuva, sitouttava ja vetovoimainen maa, jonne ulkosuomalaisen on mutkatonta palata tai ulkomaalaisen tulla töihin? Miten Suomen rakentamiseen voisi osallistua myös maamme ulkopuolelta? 

Uusi tieto tukee Talent Boost -ohjelmaa

”Osaava työvoima on tärkeä voimavara töllisyyden vahvistamiselle. Teemme ministeriössä nyt paljon töitä, jotta saamme maahanmuuttoon liittyvät prosessit sujuviksi ja koko järjestelmän toimimaan. On hienoa, että saamme tutkimuksen avulla laajan Talent Boost -ohjelman tueksi lisää tietoa siitä, miten yhdessä voisimme kehittää koko maahanmuuttokokonaisuutta”, sanoo työministeri Tuula Haatainen

”Monissa yrityksissä on akuutti osaajapula. On tärkeää, että nyt käynnistyvä hanke tuottaa monipuolista tietoa siitä, miten Suomi voi olla paitsi vetovoimainen myös pitovoimainen”, korostaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Työ valmistuu ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja

Tutkimuksen toteuttaa yleishyödyllinen tutkimuslaitos E2 Tutkimus. Työ valmistuu ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja. 

Tutkimushanke nivoutuu osaltaan työvoiman maahanmuuttoa edistävään, kansalliseen Talent Boost -ohjelmaan ja koulutus- ja työperäisen maahanmuuton Tiekarttaan. 

Tutkimusta rahoittavat TEMin lisäksi ulkoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto, Teknologiateollisuus, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, KEVA, Tekniikan Akateemiset, Teollisuuden palkansaajat, Business Finland sekä Helsingin, Espoon, Tampereen ja Oulun kaupungit.

Lisätietoja: 
erityisasiantuntija Pipa Turvanen, p. 0295 047 226

 
Sivun alkuun