Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle kantansa EU:n STEP-kehysvälineeseen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2023 13.53
Tiedote

Euroopan strategisten teknologioiden kehysvälineen eli STEP-välineen tarkoituksena on vahvistaa Euroopan strategista autonomiaa tukemalla kriittisten teknologioiden ja tuotteiden kehittämistä. Lisäksi tarkoituksena on varmistaa tarvittavan työvoiman ja osaamisen saatavuus strategisilla aloilla. Valtioneuvosto tukee kehysvälineen tavoitetta, mutta ei kannata kokonaan uutta EU-tason rahoitusvälinettä.

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle kantansa komission ehdotuksesta u-kirjelmässä 7.9.2023.
Komissio julkaisi kesäkuussa 2023 ehdotuksen EU:n nykyisiä välineitä vahvistavasta ja niiden hyödyntämistä parantavasta kehysvälineestä. EU:n strategisena tavoitteena on Euroopan talouden kilpailukyvyn vahvistaminen vihreän ja digitaalisen siirtymän avulla. Kehysväline tukisi teknologioiden tehokkaampaa kehittämistä ja valmistusta digitaalisen ja syväteknologian, puhtaan teknologian ja bioteknologian aloilla.

Komissio ehdottaa pitkän aikavälin budjettiin vahvistuksia

Pitkän aikavälin budjetin 2021-2027 väliarvioinnin (MFF-välitarkistus) yhteydessä kiinnitettiin huomiota EU:n kohtaamiin odottamattomiin haasteisiin. Venäjän käymä sota Ukrainaa vastaan, inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu aiheuttavat painetta EU:n budjettiin. STEP-kehysvälineen lisäksi komissio ehdottaa Ukraina-rahoitusvälineen perustamista ja EU:n budjetin vahvistamista jäsenmaiden auttamiseksi muuttoliikkeen aiheuttamissa haasteissa. Lisäksi ehdotetaan mekanismia, jolla katetaan Next Generation EU- elpymisvälineestä korkeiden korkojen vuoksi aiheutuvat lisäkustannukset.

STEP-kehysvälineen 10 miljardin euron lisärahoitustarve rahoitettaisiin kansallisia maksuosuuksia korottamalla. Suomen jäsenmaksu nousisi vuosina 2024-2027 keskimäärin 41 miljoonaa euroa vuodessa.

Valtioneuvosto otti kantaa ehdotukseen kehysvälineen perustamisesta

Valtioneuvosto tukee STEP-kehysvälineen tavoitetta koordinoida toimia ja rahoitusta strategisiin investointeihin. Valtioneuvosto pitää kuitenkin ehdotettua lisärahoitusta liian suurena. Valtioneuvosto ei kannata lisärahoitusta tai kokonaan uusia EU-tason rahoitusvälineitä.  Strategisten riippuvuuksien vähentämisessä on syytä keskittyä jo tarjolla olevien keinojen tehokkaaseen ja kattavaan käyttöön.

Valtioneuvosto määrittelee lopullisen kantansa STEP-kehysväline-ehdotukseen myöhemmin osana pitkän aikavälin budjetin väliarviointikokonaisuutta Suomen kokonaisedun lähtökohdista.

Eduskunta päättää Suomen lopullisen kannan

Valtioneuvoston U-kirjelmä laaditaan niistä EU:ssa päätettävistä asioista, jotka sisältönsä puolesta kuuluisivat eduskunnan toimivaltaan, jos Suomi ei olisi EU:n jäsen. Kirjelmässä esitetään kuvaus ehdotuksen pääasiallisesta sisällöstä ja vaikutuksista sekä valtioneuvoston kanta asiaan. Eduskunta muodostaa sen pohjalta Suomen kannan komission ehdotukseen.

Asetusehdotusta käsitellään tällä hetkellä EU:n neuvostossa sekä Euroopan parlamentissa. Kun molemmat ovat muodostaneet kantansa, ne aloittavat kolmikantaneuvottelut komission kanssa. Neuvotteluissa sovitaan alustavasti asetuksen tekstistä, jonka nämä kolme toimielintä vielä hyväksyvät työjärjestyksensä mukaisesti.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Lassi Noponen, TEM, 050 407 6033
johtaja Mikko Vähä-Sipilä, TEM, p.  0295 047 166 (STEP-kehysväline)
neuvotteleva virkamies Tiina Heiskanen, TEM, p. 0295 064 923 (MFF-kokonaisuus)