Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Vedyn tuotannossa ei tarvetta valtionyhtiölle

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2022 8.47
Tiedote

Valtio voi edistää vetytaloutta lukuisin keinoin, valtioyhtiölle ei kuitenkaan ole tarvetta, käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön 22.6.2022 julkaisemasta Valtion rooli vetytaloudessa – loppuraportista.

Valtion rooli vetytalouden kehittämisessä on poliittisten linjausten tekeminen, strategisten intressien määrittely, energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden kehittämistarpeiden huomioiminen ja teollisuuden kilpailukyvyn ja investointien edistäminen.

Hallitus antoi syksyn budjettiriihessä työ- ja elinkeinoministeriölle, valtioneuvoston kanslialle ja valtiovarainministeriölle tehtäväksi arvioida eri vaihtoehdot riittävän vedyntuotannon ja -jakelun syntymisen varmistamiseksi, yhtenä vaihtoehtona kansallisen vety-yhtiön perustaminen tukemaan vetyklusterin ja -infran kehittymistä. 

Vedyn tuotannossa ei arvion mukaan ole tarvetta uusien valtion hankekehitysyhtiöiden perustamiselle, koska vetyhankkeita on parin viime vuoden aikana käynnistynyt runsaasti muutenkin. Sen sijaan arviossa katsotaan, että valtiolla voi olla rooli vedynsiirtoverkkojen kehittäjänä ja verkonhaltijana. 

Vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantoon liittyvä projektikehitys on Suomessa vilkasta. Loppuraportin mukaan kehitysesteitä ovat tällä hetkellä keskeneräinen EU-tasoinen lainsäädäntö ja tulevaisuudessa kova kansainvälinen kilpailu ja epävarmuudet kysynnästä, koska vedyn ja sähköpolttoaineiden kilpailukyky fossiilisiin vastineisiinsa verrattuna edellyttää voimakasta poliittista ohjausta.

Lisätiedot: 
alivaltiosihteeri Petri Peltonen, TEM; p. 029 506 3662
johtava asiantuntija Jyrki Alkio, TEM, p. 029 504 7103
 

 
Sivun alkuun